Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία: «Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας – Δεν ξέρουμε αν είναι κύριος»

Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία: «Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας – Δεν ξέρουμε αν είναι κύριος»

Τι είπε για το εάν επηρεάζεται και η Ελλάδα

Σεισμός ταρακούνησε σήμερα την Τουρκία, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, να σημειώνει στην ΕΡΤ πως η δόνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, όχι για την Ελλάδα. «Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη θα επηρεάσει και την Ελλάδα».

«Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα, το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα». «Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» εξήγησε.

«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι, δηλαδή, σε ένα κλάδο του ρήγματος, που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα, πριν 20 λεπτά περίπου έδωσε το σεισμό του 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει».

 

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος, όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, θα επηρεάσει και την Ελλάδα».

«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά, για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι» ανέφερε.

Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, τόνισε, αλλά δεν ξέρουμε πότε. «Όσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος».

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες».

 

Σεισμός 5,1 βαθμών στη Θάλασσα του Μαρμαρά – Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών που σημειώθηκε στις 9:42 πμ ώρα Ελλάδας (τοπική ώρα 10:42 πμ) στην περιοχή του Κόλπου του Γκέμλικ (της Κίου) στο νότιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Τρία λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, σημειώθηκε δεύτερη μεγέθους 4,5 βαθμών και ακολούθησαν άλλοι μικρότεροι μετασεισμοί.

 

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως στην ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης, στην Προύσα και στις γειτονικές επαρχίες του Μπαλίκεσιρ και των Δαρδανελίων, καθώς το εστιακό βάθος ήταν σχετικά μικρό, στα 8,98 χλμ.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανέφερε ότι συνεργεία μεταβαίνουν στην περιοχή για να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν δέχτηκαν κάποια αναφορά για ζημιές.

«Υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από το Γκέμλικ (Κίος), νότια της λίμνης της Νίκαιας. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλους σεισμούς» ανέφερε στο CNN Turk o σεισμολόγος Σουκρού Έρσοϊ και τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σεισμός αυτός είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει.