Στόλτενμπεργκ: «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για άσχημα νέα από το μέτωπο στην Ουκρανία»

Στόλτενμπεργκ: «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για άσχημα νέα από το μέτωπο στην Ουκρανία»

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε τις χώρες να συνεχίσουν να βοηθάνε το Κίεβο για να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο πόλεμος

Οι πόλεμοι αναπτύσσονται σε φάσεις και θα πρέπει να στηρίζουμε την Ουκρανία τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για άσχημα νέα από το μέτωπο στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, χωρίς να είναι πιο συγκεκριμένος.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει 21 μήνες και όπως γράφει το Politico οι Δυτικοί σύμμαχοι συζητούν για πυρομαχικά και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία και η Μόσχα ενισχύει τα επίπεδα στρατευμάτων της. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα την Παρασκευή για αύξηση του αριθμού των στρατιωτών κατά περίπου 170.000 σε συνολικά 1,3 εκατομμύρια.

Οι πρώτες γραμμές έχουν μετακινηθεί ελάχιστα τους τελευταίους μήνες παρά την αντεπίθεση του Κιέβου το καλοκαίρι. Όμως οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν πυραύλους κρουζ για να απωθήσουν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα και έχουν προκαλέσει ζημιές βαθιά στο ρωσικό έδαφος. «Πρόκειται για μεγάλες νίκες, παρόλο που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στην πρώτη γραμμή», είπε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών.

«Δεν είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε τόσο στενά όσο θα έπρεπε», είπε, καλώντας τις κυβερνήσεις να κοιτάξουν πέρα από τα εθνικά τους συμφέροντα και να δουν τη μεγάλη εικόνα.

Μια νίκη για τον Πούτιν δεν θα ήταν μόνο μια τραγωδία για την Ουκρανία, αλλά θα αποτελούσε επίσης κίνδυνο για τους υπόλοιπους συμμάχους, είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Όσο περισσότερο υποστηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος».