«Καζάνι που βράζει» η Γάζα – Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες – «Ναυάγησαν» οι συζητήσεις για νέα εκκεχειρία

«Καζάνι που βράζει» η Γάζα – Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες – «Ναυάγησαν» οι συζητήσεις για νέα εκκεχειρία

Το Ισραήλ λέει πως θα διευκολύνει την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχης στη Λωρίδα της Γάζας. Οι συζητήσεις για νέα εκκεχειρία έπεσαν στο κενό ενώ το Ισραήλ ανακάλεσε την ομάδα διαπραγματευτών του από το Κατάρ, αφού έφτασαν σε «αδιέξοδο» καθώς οι διαβουλεύσεις για ανταλλαγή ομήρων με τη Χαμάς έπεσαν στο κενό.

Ειδικότερα το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση πως μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ.

«Η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας, η οποία περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που δόθηκε στη Χαμάς, η οποία το είχε εγκρίνει» πρόσθετε η σχετική ανακοίνωση.

Το Ισραήλ δεσμεύεται ότι θα διευκολύνει την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Γάζας καθώς ξεκίνησαν εκ νέου οι συγκρούσεις εκεί, όπως δήλωσε ένας ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν το Ισραήλ επιδιώκει τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης από την παλαιστινιακή πλευρά της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου, ο Μαρκ Ρέτζεβ είπε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει μια κατάσταση στην οποία οι ένοπλοι της Χαμάς θα αναπτυχθούν στο σύνορο.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, πολλά φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν το Σάββατο (2/12) στη Λωρίδα της Γάζας καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα στη βόρεια Γάζα συνεχίζουν να συγκρούονται με ενόπλους της Χαμάς.

«Στη διάρκεια της ημέρας πολλά φορτηγά, δεκάδες φορτηγά, έχουν έρθει στη Γάζα αφού πέρασαν από έλεγχο ασφαλείας στην ισραηλινή πλευρά», είπε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που ήταν ανεπτυγμένη στα βορειοδυτική της πόλης της Γάζας στην περιοχή Αλ Ταουάν «με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες».

Από την πλευρά του το παλαιστινιακό υπουργείο ανώτερης εκπαίδευσης ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην αλ Φαλούτζα της Γάζας σκοτώθηκε ο επιφανής Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός Σουφιάν Ταγέχ και η οικογένειά του.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά για δεύτερη ημέρα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας

Ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Χεζμπολάχ αντάλλαξαν σήμερα πυρά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου σε μια δεύτερη ημέρα εχθροπραξιών μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανέφερε σε δήλωσή της ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε, αλλά δεν διευκρίνισε πότε. Τρεις άνθρωποι στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς την Παρασκευή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ είπε ότι δύο από τους νεκρούς ήταν μαχητές της.

Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ο στρατός, μετά την εκτόξευση ρουκετών σε ορισμένα φυλάκια της κοντά στα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς τουλάχιστον πέντε ισραηλινές θέσεις σήμερα το απόγευμα.