Πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας: Η επανέναρξη της εκεχειρίας είναι “απαραίτητη”, εκτιμά το Παρίσι

Πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας: Η επανέναρξη της εκεχειρίας είναι “απαραίτητη”, εκτιμά το Παρίσι

«Πρέπει να συνεχιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται τώρα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για 55 ημέρες»

Η Γαλλία έκρινε σήμερα «απαραίτητη» την επανέναρξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών στη Γάζα.

«Η κατάρρευση της εκεχειρίας είναι πολύ κακή είδηση, είναι λυπηρό, γιατί δεν δίνει καμία λύση και περιπλέκει την επίλυση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολόνα στο περιθώριο της COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι.

Η εκεχειρία που επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης και τέθηκε σε ισχύ στις 24 Νοεμβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία απελευθερώθηκαν περίπου εκατό όμηροι που κρατούσε η Χαμάς, έληξε σήμερα.

Το Ισραήλ άρχισε εκ νέου τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς, ενώ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τις ρίψεις ρουκετών προς το Ισραήλ.

"Απαιτούμε να ξαναρχίσει η εκεχειρία. Πρέπει. Είναι απαραίτητο τόσο να συνεχιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται τώρα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για 55 ημέρες, όσο και να προσφερθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να μπορέσουμε να τη διανείμουμε στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο άμαχος πληθυσμός υποφέρει», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός στους δημοσιογράφους.

«Και μετά, για να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα», «πρέπει να το κάνουμε τώρα για να αποκαταστήσουμε έναν πολιτικό ορίζοντα, να επαναφέρουμε στο τραπέζι συγκεκριμένες συζητήσεις για το πώς να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή και να επιτύχουμε μια λύση των δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση, το γνωρίζουμε, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν», πρόσθεσε.

Καθώς τέσσερις Γάλλοι εξακολουθούν να θεωρούνται όμηροι ή αγνοούμενοι μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Κατρίν Κολονά εξέφρασε τη λύπη της που η κατάρρευση της εκεχειρίας ήρθε να διακόψει «αυτό που ελπίζαμε ότι θα ήταν μια δυναμική η οποία θα επέτρεπε την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Τέσσερις Γαλλοϊσραηλινοί αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.