Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Τέλος η εκεχειρία, ξεκίνησαν πάλι οι σφοδρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Τέλος η εκεχειρία, ξεκίνησαν πάλι οι σφοδρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους

Συνολικά κατά τις επτά ημέρες που διήρκεσε η κατάπαυση πυρός αφέθηκαν ελεύθεροι 105 όμηροι και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Σφοδρές μάχες αναφέρονται στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα καθώς ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ξεκινά εκ νέου τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, αφού κατηγόρησε την παλαιστινιακή οργάνωση ότι παραβίασε την προσωρινή εκεχειρία εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Η επταήμερη ανακωχή, που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου και παρατάθηκε δύο φορές, επέτρεψε την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα με αντάλλαγμα δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, ενώ διευκόλυνε την είσοδο στον παλαιστινιακό θύλακα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη λήξη της εκεχειρίας, στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε μία ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα. Παράλληλα οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν ξανά σε περιοχές του Ισραήλ κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε ο στρατός.

Προς το παρόν η Χαμάς δεν έχει σχολιάσει ούτε έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πλήγματα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λήξη της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Εξάλλου, όπως δήλωσε γιατρός στο νοσοκομείο Άχλι Άραμπ, δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας.

Στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Γάζας, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι ακούει σφοδρούς βομβαρδισμούς και βλέπει καπνό να υψώνεται από το ανατολικό τμήμα της πόλης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάτοικοι φεύγουν από την περιοχή και κατευθύνονται προς το δυτικό τμήμα της Χαν Γιούνις αναζητώντας καταφύγιο.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από τον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό Τζαμπάλια στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη του πλήττουν στόχους της Χαμάς στη Γάζα.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε ότι με την επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων το Ισραήλ δεσμεύεται να πετύχει τους στόχους του στον πόλεμο.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να εξαλείψει τη Χαμάς, σε απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν ξεκινώντας μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών εναντίον της Γάζας, ενώ ακολούθησε και χερσαία εισβολή. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων περισσότερα από 6.000 παιδιά.

Όμηροι

Το Κατάρ και η Αίγυπτος κατέβαλαν έντονες προσπάθειες για να παραταθεί η εκεχειρία μετά την ανταλλαγή χθες, Πέμπτη, οκτώ ακόμη Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το Ισραήλ είχε θέσει την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων ημερησίως ως όρο για να συνεχίσει να δέχεται την αναστολή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Γάζα.

Συνολικά κατά τις επτά ημέρες που διήρκεσε η εκεχειρία αφέθηκαν ελεύθεροι 105 όμηροι και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές του Κατάρ, ο Αμπντουλά αλ Σουλάιτι, ο οποίος συνέβαλε στη σύναψη της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είχε παραδεχθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα ήταν δύσκολο να πάψουν οι εχθροπραξίες.

«Στην αρχή πίστευα ότι το πιο δύσκολο θα ήταν να πετύχουμε μια συμφωνία», σημείωσε σε άρθρο του στο οποίο αποκάλυψε για πρώτη φορά τις παρασκηνιακές προσπάθειες που έγιναν με στόχο την επίτευξη της εκεχειρίας. «Ανακάλυψα ότι η τήρηση της ίδιας της συμφωνίας είναι εξίσου δύσκολη», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ θα προστατεύσει τους αμάχους

Η εκεχειρία επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αφού οι 2,4 εκατ. κάτοικοι του θύλακα είχαν υποβληθεί σε πλήρη πολιορκία από το Ισραήλ.

Ακόμη 56 φορτηγά και περισσότερα καύσιμα εισήλθαν χθες, Πέμπτη, στον θύλακα, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Όμως εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι η βοήθεια που έχει εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας είναι πολύ λιγότερη από αυτή που χρειάζεται.

Σε έκτακτη συνεδρίαση στο Αμάν, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα κάλεσε χθες τους αξιωματούχους του ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στον θύλακα.

Όταν τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία το Ισραήλ ετοιμαζόταν να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της Γάζας, έπειτα από επτά εβδομάδες που στοχοθετούσε το βόρειο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε στον Νετανιάχου πως το Ισραήλ δεν μπορεί να προκαλέσει στη νότια Λωρίδα της Γάζας τις μαζικές απώλειες αμάχων και τον εκτοπισμό των κατοίκων, όπως έκανε στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

«Συζητήσαμε λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό του Ισραήλ και υπογράμμισα ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να μην επαναληφθεί στον νότο η μαζική απώλεια ζωών αμάχων και ο εκτοπισμός στον βαθμό που τα είδαμε στη βόρεια Γάζα», σημείωσε ο Μπλίνκεν.

«Και η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε με αυτή την προσέγγιση», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για παράταση της ανακωχής στη Γάζα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρά την επανάληψη των μαχών στο πεδίο, δήλωσε σήμερα καλά πληροφορημένη πηγή σχετικά με τις διαβουλεύσεις.

«Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου συνεχίζονται», τόνισε στο AFP η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, έπειτα από μια νύχτα εντατικών διαβουλεύσεων, οι οποίες δεν κατέληξαν σε παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα.