Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ: «Ο Χένρι Κίσινγκερ παραμείνει ζωντανός στην καρδιά του κινεζικού λαού ως πολύτιμος φίλος»

Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ: «Ο Χένρι Κίσινγκερ παραμείνει ζωντανός στην καρδιά του κινεζικού λαού ως πολύτιμος φίλος»

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα

«Τεράστια απώλεια» χαρακτήρισε την Πέμπτη (30/11) τον θάνατο του Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, αρχιτέκτονα της προσέγγισης του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον τα χρόνια του 1970 ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ Σιέ Φανγκ.

«Με σόκαρε και με έθλιψε βαθιά η είδηση του θανάτου του Δρος Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ο πρέσβης Σιέ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Κίνας στην είδηση όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP.

Η πρόσβαση στον συγκεκριμένο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης είναι αποκλεισμένη στην Κίνα.

«Πρόκειται για τεράστια απώλεια για τις δυο χώρες μας και για τον κόσμο», πρόσθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης, σύμφωνα με τον οποίο «θα μείνει στην ιστορία η συνεισφορά του αιωνόβιου αυτού στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ», και θα «παραμείνει για πάντα ζωντανός στην καρδιά του κινεζικού λαού ως πολύτιμος παλιός φίλος».

Ο Χένρι Κίσινγκερ είχε ρόλο-κλειδί στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα

Ο Χένρι Κίσινγκερ διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα του Μάο Τσετούνγκ (1949-1976), κάνοντας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ταξίδια στο Πεκίνο για να οργανώσει την ιστορική επίσκεψη του αμερικανού πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην κινεζική πρωτεύουσα το 1972.

Η προσέγγιση αυτή έβαλε τέλος στην απομόνωση του ασιατικού γίγαντα και συνέβαλε στην ραγδαία άνοδο της ισχύος της στην παγκόσμια σκηνή, πάνω απ’ όλα στο επίπεδο της οικονομίας.

Ο Χένρι Κίσινγκερ, που γιόρτασε τα 100 του χρόνια τον Μάιο, συνέχιζε να είναι προνομιακός συνομιλητής πολλών από τους ισχυρούς του κόσμου, παρότι είχαν περάσει δεκαετίες που δεν είχε πλέον την ευθύνη για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Τον Ιούλιο, όταν πήγε στο Πεκίνο και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ τον χαρακτήρισε «θρυλικό διπλωμάτη».

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας εξαίρει τη «σημαντική συμβολή» του Χένρι Κίσινγκερ στην «ειρήνη και τη σταθερότητα» στην Ασία

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στη «σημαντική συμβολή» που είχε η ιστορική μορφή της αμερικανικής διπλωματίας, ο Χένρι Κίσινγκερ, «στην ειρήνη και στη σταθερότητα» στην Ασία, μετά το θάνατο του αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών χθες Τετάρτη στα 100 του χρόνια.

Ο Χένρι Κίσινγκερ εισέφερε «σημαντική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιφέρεια», συμπεριλαμβανομένης ιδίως της «εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ και της Κίνας», τόνισε Φουμίο Κισίντα σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.