Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πληροφορίες ότι οι Ισραηλινοί εμποδίζουν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πληροφορίες ότι οι Ισραηλινοί εμποδίζουν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα

Δέκα ασθενοφόρα από το νότιο τμήμα του θύλακα κατευθύνονται προς την πόλη της Γάζας

Από τις πρώτες ώρες ισχύος της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, αρκετοί είναι οι εκτοπισμένοι που αποφάσισαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα μέσα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποκόψει την πρόσβαση στο βόρειο τμήμα της Γάζας, το οποίο έχουν χαρακτηρίσει ως «ζώνη επιχειρήσεων».

Δημοσιογράφος της Haaretz, επικαλούμενος παλαιστινιακές αναφορές, λέει ότι 15 Παλαιστίνιοι, που προσπάθησαν να περάσουν προς τη βόρεια Γάζα, δέχτηκαν πυρά του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων Wafa, επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα. Νωρίτερα, οι IDF είχαν πετάξει φυλλάδια που προειδοποιούσαν: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμαΤο να επιστρέψετε στον βορρά είναι απαγορευμένο και επικίνδυνο».

 

Φωτογραφίες του Associated Press δείχνουν Παλαιστίνιους, που προσπαθούν να περάσουν στη βόρεια Γάζα, να εμποδίζονται από ισραηλινά τανκς, που έχουν αποκόψει την πρόσβαση.

Και το Al Jazeera, όμως, επαλήθευσε πλάνα που δημοσίευσε ο φωτογράφος Atia Darwish και δείχνουν ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να κινούνται προς την ανατολική Γάζα, αποκόβοντας τον δρόμο Salah al-Din. Η ενέργεια έλαβε χώρα τρεις ώρες περίπου πριν την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας.

 

Δέκα ασθενοφόρα από το νότιο τμήμα του θύλακα κατευθύνονται προς την πόλη της Γάζας για να απομακρύνουν ασθενείς και τραυματίες

Καθώς τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, δέκα ασθενοφόρα κατευθύνονται προς την πόλη της Γάζας για να απομακρύνουν ασθενείς από εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Την επιχείρηση «συντονίζει και συνοδεύει» ο ΟΗΕ, επεσήμανε η Ερυθρά Ημισέληνος στο Χ.

Τα ασθενοφόρα αναχώρησαν από τη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αποστολή τους είναι να απομακρύνουν ασθενείς και τραυματίες από το νοσοκομείο αλ Άχλι στην πόλη της Γάζας.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι το νοσοκομείο αλ Άχλι λειτουργεί στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 22 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν πάψει να λειτουργούν λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.