Ξεκίνησε η 4ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των πρώτων 13 Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς

Ξεκίνησε η 4ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των πρώτων 13 Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς

Σήμερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται εισέλθουν στη Γάζα μέσω του περάσματος στη Ράφα

Ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή (24/11), η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που συμφωνήθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της λωρίδας με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων. Η εν λόγω συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός που ξεκίνησε στις 7:00 και ειδικότερα στις 16:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των πρώτων 13 Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση αδιευκρίνιστου αριθμού Παλαιστινίων που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται εισέλθουν στη Γάζα μέσω του περάσματος στη Ράφα.

Νετανιάχου: «Θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας»

Όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι, οι συγγενείς των 13 ομήρων που θα απελευθερωθούν έχουν ήδη ενημερωθεί και περιμένουν τους δικούς τους να γυρίσουν.

«Αυτές θα είναι περίπλοκες ημέρες, τίποτα δεν είναι οριστικό μέχρι να συμβεί στην πραγματικότητα» επεσήμανε αναφερόμενος στην τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

Ο Χάγκαρι επίσης κατέστησε σαφές αναφερόμενος στον στρατό της χώρας του πως θα συνεχίζει να μάχεται στη Λωρίδα της Γάζας ενώ υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών, οι ισραηλινές δυνάμεις θα σταθμεύουν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο έλεγχος της βόρειας Γάζας είναι το πρώτο βήμα ενός μακροχρόνιου πολέμου. Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο στάδιο» διευκρίνισε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τον πόλεμο μετά τη λήξη της εκεχειρίας για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, να τερματίσει τη 16ετή κυριαρχία της στη Γάζα, αλλά και για να επιστρέψουν και οι 240 αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς και άλλες ομάδες. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας», δήλωσε ο Νετανιάχου.