«Φρικτό να βλέπεις τον Μπόρις Τζόνσον να προσπαθεί να καταλάβει στατιστικά δεδομένα για την πανδημία», λέει πρώην σύμβουλός του

«Φρικτό να βλέπεις τον Μπόρις Τζόνσον να προσπαθεί να καταλάβει στατιστικά δεδομένα για την πανδημία», λέει πρώην σύμβουλός του

«Νομίζω ότι θα ήταν ο πρώτος που θα παραδεχόταν ότι η επιστήμη δεν είναι το δυνατό του σημείο»

Ο Μπόρις Τζόνσον έδειχνε συχνά «μπερδεμένος» μπροστά στους επιστήμονες που προσπαθούσαν να του εξηγήσουν την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 και ήταν «φρικτό» να τον βλέπει κανείς να προσπαθεί να κατανοήσει στατιστικά στοιχεία, δήλωσε ο πρώην επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Κατά την ακρόασή του στην επιτροπή που ερευνά τη διαχείριση της πανδημίας, ο Πάτρικ Βάλανς χρειάστηκε να σχολιάσει αποσπάσματα από το μπλοκ σημειώσεών του που κρατούσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στις οποίες ο Βάλανς αναφέρεται στις επιστημονικές δεξιότητες του πρώην πρωθυπουργού.

Σε μια από τις σημειώσεις του, με ημερομηνία 4 Μαΐου 2020, ο Βάλανς γράφει: «ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρα μπερδεμένος». Δέκα μέρες αργότερα, λέει ότι «συνεχίζει να μπερδεύεται σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους τεστ (τα καταλαβαίνει σε μια σύσκεψη και μετά τα ξεχνάει)».

Στις 11 Ιουνίου 2020, ο Βάλανς γράφει ότι «το να παρακολουθείς τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να κατανοήσει στατιστικά δεδομένα είναι φρικτό», σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις κρατούσε το κεφάλι του στα χέρια του για να δείξει τη δυσαρέσκειά του.

Ενώπιον της επιτροπής, σε ένα "καρφί", ο πρώην επιστημονικός σύμβουλος είπε ότι ο Μπόρις Τζόνσον «παράτησε την επιστήμη όταν ήταν 15 ετών και νομίζω ότι θα ήταν ο πρώτος που θα παραδεχόταν ότι η επιστήμη δεν είναι το δυνατό του σημείο».

Ωστόσο, ο Βάλανς είπε ότι ομόλογοί του σε άλλες χώρες μπορεί να βίωσαν παρόμοιες δυσκολίες με τους δικούς τους ηγέτες, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Από την έναρξη αυτής της δημόσιας έρευνας, άλλες μαρτυρίες από πρώην συμβούλους του Τζόνσον ήταν καταπέλτης για τον πρώην πρωθυπουργό. Σε ορισμένες περιγράφεται ως ανεπαρκής μπροστά στις εξελίξεις, να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για τα θύματα, σε μια χώρα που επλήγη πολύ σκληρά από την πανδημία με περισσότερους από 230.000 καταγεγραμμένους θανάτους.

Ο Τζόνσον παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 2022, λόγω των αλλεπάλληλων σκανδάλων που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα και πολλά από αυτά σχετίζονταν με την παραβίαση των υγειονομικών κανονισμών για την πανδημία.

Αφού εξέτασε τους τρόπους που ήταν προετοιμασμένη η χώρα για την υγειονομική κρίση, η επιτροπή έρευνας -- η θητεία της οποίας αναμένεται να είναι τουλάχιστον τρία χρόνια -- υπό την προεδρία της δικαστίνας Χέδερ Χάλετ, εξετάζει επί του παρόντος τη διακυβέρνηση και την πολιτική διαχείριση της εμφάνισης του ιού.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, ο Βάλανς, ο οποίος επιπλήχθηκε σε ιδιωτικές συναντήσεις επειδή υπερασπίστηκε την επιβολή ενός πρόωρου lockdown στο Λονδίνο στην αρχή της πανδημίας, εξήγησε τις δύσκολες μερικές φορές σχέσεις μεταξύ των επιστημόνων και των εκτελεστικών αρχών.

Αυτό αποδεικνύεται από ένα άλλο σημείωμα που χρονολογείται τον Ιούλιο του 2020, στο οποίο ο πρώην επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τον Ιούλιο του 2020 ο τότε υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ - νυν πρωθυπουργός - είχε πει: «Τα πάντα έχουν να κάνουν με το πως διαχειριζόμαστε τους επιστήμονες, όχι τον ιό».