Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητάει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητάει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Μέχρι το 2100 η θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει από 2,5 έως 2,9 βαθμούς Κελσίου

Καθώς ο πλανήτης οδεύει προς μια υπερθέρμανση από 2,5°C έως 2,9°C έως το 2100, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα «δραστικά μέτρα, τώρα», λίγες ημέρες πριν από την COP28, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι.

«Οι ηγέτες οφείλουν να διπλασιάσουν τις προσπάθειες δραστικά, με φιλοδοξίες ρεκόρ, ενέργειες ρεκόρ, και μειώσεις ρεκόρ των εκπομπών», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτό απαιτεί το ξερίζωμα των δηλητηριασμένων ριζών της κλιματικής κρίσης: τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε ενώπιον του Τύπου με την ευκαιρία της δημοσίευσης ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για το χάσμα μεταξύ των αναγκών και των προοπτικών μείωσης των εκπομπών.

Το «φαράγγι» ανάμεσα στις δεσμεύσεις των κρατών και σε αυτό που θα ήταν απαραίτητο για την τήρηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού συνιστά «μια αποτυχία ηγεσίας, προδοσία αυτών που είναι ευάλωτοι, και μια τεράστια ευκαιρία που χάθηκε», κατήγγειλε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ένα φαράγγι γεμάτο υποσχέσεις που αθετήθηκαν, ζωές που διαλύθηκαν και ρεκόρ που καταρρίφθηκαν», πρόσθεσε ανακοινώνοντας ότι αναχωρεί σήμερα για ένα ταξίδι στη Χιλή και στην Ανταρκτική. «Για να δω ιδίοις όμμασι τον θανατηφόρο αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης».