Θανατηφόρος κορονοϊός σκοτώνει τις γάτες – Θερίζει σε Κύπρο και Ελλάδα

Θανατηφόρος κορονοϊός σκοτώνει τις γάτες – Θερίζει σε Κύπρο και Ελλάδα

Η Βρετανία απαγόρευσε την είσοδο των αιλουροειδών από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Μια νέα μορφή κορονοϊού με την ονομασία FCoV-23 έχει προκαλέσει την ανησυχία της παγκόσμιας κτηνιατρικής κοινότητας, αλλά και ιδιοκτητών γατιών και γενικότερα αιλουροειδών.

Ο ιός φαίνεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, με την εξάπλωσή του να είναι ραγδαία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, τα πράγματα μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα άσχημα στην Κύπρο, όπου ο ιός μόλις στο πρώτο εξάμηνο του 2023 σκότωσε 8.500 γάτες, αλλά και τη χώρα μας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το πρώτο κρούσμα του FCoV-23 εντοπίστηκε αυτή την εβδομάδα και στη Μεγάλη Βρετανία από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Όπως αναφέρει η ειδική λοιμωξιολόγος δρ. Christine Tait-Burkard, που διευθύνει την πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα, επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα και ζήτησε να απαγορευτεί προσωρινά η είσοδος γατών στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα κράτη που έχουν σημειώσει έξαρση του ιού.

Ειδικότερα, η ίδια έκανε έκκληση για απαγόρευση εισόδου γατών από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις, που να φανερώνουν ότι ο ιός αυτός είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, με τους ειδικούς να τονίζουν, ότι ο συγκεκριμένος κορονοϊός δεν σχετίζεται με την COVID-19.