Εκτάκτως στην Κύπρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν

Εκτάκτως στην Κύπρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν

Στάση στη Λευκωσία λίγο πριν μεταβεί στην Τουρκία

Στην Κύπρο μεταβαίνει εκτάκτως ο Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο επαφών του για την κρίση στη Μέση Ανατολή, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα κάνει στάση στη Λευκωσία, λίγο πριν μεταβεί στην Τουρκία.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου είπε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Αμερικανό υπουργό ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατήγγειλε τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν στη Ραμάλα, σε δηλώσεις που μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών» στη Γάζα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια». Επίσης, Μπλίνκεν και Αμπάς συζήτησαν τις προσπάθειες για την «αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας» στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης «να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».