Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα – Τι φοβάται η διεθνής κοινότητα

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα – Τι φοβάται η διεθνής κοινότητα

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν είχε σήμερα συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να επεκταθεί στη Δυτική Όχθη.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έπειτα από πολλές επισκέψεις του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου είπε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Αμερικανό υπουργό ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου ο Μπλίνκεν ανέφερε στον Αμπάς ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν πρέπει να «εκτοπιστούν βίαια».

Ο κύριος Μπλίνκεν αναμένεται να πάει αμέσως μετά στην Άγκυρα με έναν κυρίως βασικό στόχο να κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ανοιχτούς και κυρίως τους διαύλους επικοινωνίας της Τουρκίας με την Δύση. Να υπάρχει δηλαδή πάντα μια τροχιά συνεννόησης και συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν είχε προσκληθεί χθες (4/11) στην συνάντηση του κυρίου Μπλίνκεν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ενώ δεν είχε συμπεριληφθεί ούτε στα δύο προηγούμενα ταξίδια του Αμερικανού ΥΠΕΞ.