Ο ΟΗΕ «δείχνει» τη Ρωσία πίσω από την πολύνεκρη πυραυλική επίθεση στη Χρόζα της Ουκρανίας

Ο ΟΗΕ «δείχνει» τη Ρωσία πίσω από την πολύνεκρη πυραυλική επίθεση στη Χρόζα της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την έκθεση από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι βρήκε «βάσιμους λόγους» για να συμπεράνει ότι η πυραυλική επίθεση εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκαν 59 άνθρωποι σε μια καφετέρια στο ουκρανικό χωριό Χρόζα πραγματοποιήθηκε από την Ρωσία.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν σε μια έκθεση που βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξαν δύο αποστολές στην Χρόζα από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), τα μέλη των οποίων πήραν συνεντεύξεις από 35 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ντόπιοι κάτοικοι, μάρτυρες, δύο επιζήσαντες, ιατρικό προσωπικό και υπάλληλοι νεκροτομείου.

Η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος Τύπου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Γενεύη είπε ότι « υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστέψουμε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

«Δεν υπήρξαν ενδείξεις παρουσίας στρατιωτικού προσωπικού ή κάποιων άλλων νόμιμων στρατιωτικών στόχων στο καφέ ή στον παρακείμενο χώρο τη στιγμή της επίθεσης», πρόσθεσε η ίδια.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι ο ρωσικός πύραυλος έπληξε την καφετέρια στο χωριό στην περιοχή του Χαρκίβ στις 5 Οκτωβρίου καθώς οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να πενθήσουν έναν Ουκρανό πεσόντα στρατιώτη. Η Μόσχα αρνείται ότι ο στρατός της πλήττει αμάχους στην εισβολή της και την θέση της αυτή επανέλαβε σε σχέση με την επίθεση στην Χρόζα.

Όπως αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε άμεσα την έκθεση.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είτε δεν έκαναν ό,τι ήταν εφικτό για να εξακριβώσουν ότι ο στόχος που επρόκειτο να προσβληθεί ήταν στρατιωτικός στόχος και όχι άμαχοι ή μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είτε στόχευσαν σκόπιμα αμάχους ή μη στρατιωτικά αντικείμενα», αναφέρει η έκθεση του OHCHR.

«Οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Τρόσελ.

Η έκθεση αναφέρει ότι το όπλο που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ο πύραυλος Iskander, βρίσκεται στο οπλοστάσιο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και όχι στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

«Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διεξαγάγει πλήρη και διαφανή έρευνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον», δήλωσε η Τρόσελ.