Σερβία: Ποινική δίωξη κατά των γονέων του 13χρονου που προκάλεσε μακελειό στο σχολείο του στο Βελιγράδι

Σερβία: Ποινική δίωξη κατά των γονέων του 13χρονου που προκάλεσε μακελειό στο σχολείο του στο Βελιγράδι

Η ποινή που ζητά ο εισαγγελέας για τον πατέρα του δράστη, ο οποίος δεν διώκεται, είναι 12ετής φυλάκιση

Η ανώτατη εισαγγελία του Βελιγραδίου ανακοίνωσε, ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των γονέων του 13χρονου μαθητή, που σκόρπισε τον θάνατο σε δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι τον περασμένο Μάιο.

Στις 3 Μαΐου του 2023 ένας 13χρονος μαθητής, οπλισμένος με δύο πιστόλια, εισήλθε στο δημοτικό σχολείο «Vladislav Ribnikar» όπου και ο ίδιος φοιτούσε και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σκοτώνοντας εννέα συμμαθητές του και τον σχολικό φύλακα. Τα όπλα που χρησιμοποίησε, ανήκαν στον πατέρα του.

Η εισαγγελία έκρινε ότι ο πατέρας του ανήλικου δράστη, αν και είχε άδεια οπλοκατοχής, δεν τηρούσε τους όρους φύλαξης πυροβόλων όπλων, ενώ με τη συμπεριφορά του, εκπαιδεύοντας τον γιο του για ένα χρόνο περίπου να χειρίζεται πυροβόλα όπλα, συνέβαλε στην τέλεση της εγκληματικής πράξης. Η ποινή που ζητά ο εισαγγελέας για τον πατέρα του δράστη, είναι 12ετής φυλάκιση. Ποινική δίωξη θα ασκηθεί και κατά της μητέρας του 13χρονου, αφού υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι γνώριζε για τη μη ασφαλή φύλαξη των όπλων, ενώ σε έναν κάλυκα βλήματος που χρησιμοποιήθηκε στο σχολείο βρέθηκε δικό της γενετικό υλικό.

Για την μητέρα ζητείται φυλάκιση δυόμιση ετών. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν επίσης ο ιδιοκτήτης και ο εκπαιδευτής του σκοπευτηρίου, όπου ο δράστης μάθαινε σκοποβολή. Για τους δύο αυτούς κατηγορούμενους ζητείται κάθειρξη 3 ετών, διότι επέτρεψαν την εκπαίδευση ανηλίκου στα όπλα. Σημειώνεται ότι ο 13χρονος δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά, διότι όταν διέπραξε το έγκλημα, δεν είχε συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του.

Το μακελειό στο σχολείο «Vladislav Ribnikar» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Σερβία, με διαδηλώσεις ενάντια στη βία, που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στο Βελιγράδι και άλλες μεγάλες πόλεις. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και το κλείσιμο τηλεοπτικών καναλιών τα οποία μέσα από το πρόγραμμα τους προβάλλουν την βία.