Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για συνομιλίες με την Αρμενία με τη μεσολάβηση της ΕΕ

Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για συνομιλίες με την Αρμενία με τη μεσολάβηση της ΕΕ

Μετά την επίθεση-αστραπή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για συνομιλίες με την Αρμενία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη νικηφόρα επίθεσή του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του Αζέρου προέδρου, αν και η χώρα του δεν θα συμμετάσχει σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στην Ισπανία όπου το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί.

"Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να συμμετάσχει προσεχώς στις Βρυξέλλες σε τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Αζερμπαϊτζάν και τη Αρμενία", δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, στο X (πρώην Twitter).

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν αναμενόταν να είναι ένα από τα θέματα των συζητήσεων στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που διοργανώνεται σήμερα στη Γρανάδα.

Το Μπακού κέρδισε με μια επίθεση αστραπή απέναντι στους Αρμενίους του Νογκόρνο Καραμπάχ , το οποίο από τότε έχει αδειάσει από ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού του.

Όμως την παραμονή της συνόδου κορυφής ο Ιλχάμ Αλίεφ γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να πάει, με έναν αξιωματούχο της χώρας του να κάνει λόγο για "αντιαζερική ατμόσφαιρα". Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος από την πλευρά του μετέβη στη σύνοδο, εξέφρασε λύπη για αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με τον Χικμέτ Χατζίεφ, η χώρα του επέλεξε να μην συμμετάσχει λόγω της "πολιτικής στρατιωτικοποίησης" της Γαλλίας στον Καύκασο, της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην περιοχή, και της απουσίας της Τουρκίας.

Όμως αυτό δεν σημαίνει πως "αρνούμαστε τις συνομιλίες με την Αρμενία", επέμεινε.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά δήλωσε προχθές, Τρίτη, πως το Παρίσι "έδωσε τη συμφωνία του" για την παράδοση στρατιωτικού υλικού στην Αρμενία, που θελει να προστατευθεί από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για πυρά εναντίον των στρατιωτών τους στα σύνορα, χωρίς να αναφέρουν τραυματισμούς.

Στη Γρανάδα, απουσία του Ιλχάμ Αλίεφ, ο Νικόλ Πασινιάν θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αντιπαρατέθηκαν σε δύο πολέμους, ο ένας με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και ο άλλος το φθινόπωρο του 2020, για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία φοβάται τώρα πως ο ισχυρός γείτονάς της, πολύ πιο πλούσιος και καλύτερα εξοπλισμένος, θα εξαπολύσει επιχειρήσεις στα νότια εδάφη της, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πόσο μάλλον που η χώρα απογοητεύθηκε από τη σύμμαχό της Ρωσία, την οποία κατηγορεί ότι την εγκατέλειψε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία, που προσέγγισε τελευταία τη Δύση, δεν διστάζει πλέον να επικρίνει τις ενέργειες της Μόσχας.

Επικύρωσε επίσης αυτή την εβδομάδα την προσχώρηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε την άνοιξη ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την παράνομη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.