Το Αζερμπαϊτζάν καλεί τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ να παραμείνουν στα σπίτια τους

Το Αζερμπαϊτζάν καλεί τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ να παραμείνουν στα σπίτια τους

Σχεδόν 70.500 Αρμένιοι έχουν φύγει από τον θύλακα μετά την επίθεση

Κατηγορούμενη για «εθνική αποκάθαρση» από την Αρμενία, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τους «Αρμένιους κατοίκους» της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ που φεύγουν μαζικά «να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Ενώ 70.500 Αρμένιοι σύμφωνα με το Γερεβάν έχουν αφήσει ήδη πίσω τους τον θύλακα που ανακοίνωσε τη διάλυσή του έπειτα από 30 χρόνια, το Μπακού δηλώνει έτοιμο να οργανώσει επίσκεψη του ΟΗΕ στην περιοχή, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός «Νικόλ Πασινιάν ξέρει απολύτως πως οι Αρμένιοι κάτοικοι εγκαταλείπουν το Καραμπάχ με τη θέλησή τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο αρνούμενο ότι έχει κάνει οποιονδήποτε εκβιασμό.

«Είναι προσωπική απόφασή τους που δεν έχει καμία σχέση με αναγκαστική μετανάστευση. Αν ορισμένοι Αρμένιοι κάτοικοι δεν θέλουν να ζήσουν υπό τους νόμους του Αζερμπαϊτζάν, δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε να το κάνουν», πρόσθεσε.

«Αντιθέτως, καλούμε τους Αρμένιους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αποτελέσουν μέρος της πολυεθνικής κοινωνίας του Αζερμπαϊτζάν», διευκρίνισε.

Σε εκείνους που αποφάσισαν να παραμείνουν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έχει υποσχεθεί "εγγυημένα" δικαιώματα και το Μπακού προτείνει να οργανώσει επιτόπια επίσκεψη του ΟΗΕ.

Όμως δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι έχουν ήδη φύγει φοβούμενοι αντίποινα μέσω της μοναδικής οδικής διαδρομής που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, που ξανάνοιξε την Κυριακή από το Μπακού έπειτα από μήνες αποκλεισμού, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τουλάχιστον δύο πρώην ηγέτες του θύλακα συνελήφθησαν από το Αζερμπαϊτζάν ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στην Αρμενία.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι διεξάγει «εθνική αποκάθαρση» εκτιμώντας πως δεν θα υπάρχουν πλέον Αρμένιοι στον θύλακα των 120.000 κατοίκων «τις επόμενες ημέρες».