Απεργία στο Χόλιγουντ: Επίτευξη προσωρινής συμφωνίας στις ΗΠΑ μεταξύ των σεναριογράφων και των κινηματογραφικών στούντιο

Απεργία στο Χόλιγουντ: Επίτευξη προσωρινής συμφωνίας στις ΗΠΑ μεταξύ των σεναριογράφων και των κινηματογραφικών στούντιο

Η απεργία ξεκίνησε πριν σχεδόν πέντε μήνες

Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ, η απεργία των οποίων έχει παραλύσει εδώ και σχεδόν πέντε μήνες τη βιομηχανία του θεάματος, ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, πως κατέληξαν σε μια συμφωνία με τα στούντιο, η οποία μπορεί να τους επιτρέψει να αρχίσουν και πάλι να δουλεύουν.

«Καταλήξαμε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για μια νέα (ελάχιστη βασική συμφωνία) για το 2023, δηλαδή μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε όλα τα σημεία της συμφωνίας, με την επιφύλαξη της τελικής διατύπωσης της σύμβασης», αναφέρεται στην επιστολή που το συνδικάτο των σεναριογράφων του Χόλιγουντ (WGA) έστειλε στα μέλη του.

«Μπορούμε να πούμε, με μεγάλη υπερηφάνεια, πως αυτή η συμφωνία είναι εξαιρετική -με σημαντικά κέρδη και προστασίες για τους σεναριογράφους σε όλους τους τομείς δραστηριότητας των μελών», εξέφρασε την ικανοποίησή του το WGA. Στην επιστολή, την οποία το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να δει, δεν δίνονται διευκρινίσεις για τη συμφωνία, όμως αναφέρεται πως γίνεται η επεξεργασία των λεπτομερειών και πως την τελευταία λέξη θα την έχουν τα μέλη.

«Για να είμαστε σαφείς, κανένας δεν πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά όσο το WGA δεν το έχει επιτρέψει ρητά. Εξακολουθούμε να είμαστε σε απεργία μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όμως από σήμερα αναστέλλουμε τις απεργιακές πικετοφορίες του WGA», πρόσθεσε το συνδικάτο.

Χιλιάδες σεναριογράφοι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης άρχισαν απεργία στις αρχές Μαΐου ζητώντας καλύτερες αμοιβές και προστασία έναντι της τεχνητής νοημοσύνης.

Εδώ και μήνες πραγματοποιούν απεργιακές πικετοφορίες μπροστά από επιχειρήσεις όπως οι Netflix και Disney και, μαζί με τους ηθοποιούς που απεργούν επίσης από τα μέσα Ιουλίου, έχουν παραλύσει τη βιομηχανία της διασκέδασης.