Ναυάγησαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες

Ναυάγησαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες

Το Βελιγράδι ρίχνει το φταίξιμο στην Πρίστινα

Σε αποτυχία κατέληξε ο νέος γύρος διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα που διεξήχθη σήμερα, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες ναυάγησαν με υπαιτιότητα του πρωθυπουργού του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι. «Δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε έναν σαφή οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων. Η Σερβία αποδέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απέρριψε ωστόσο ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και δεν καταλήξαμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Βούτσιτς μετά το πέρας των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι ο συμβιβασμός που πρότειναν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερική πολιτικής Ζοζέ Μπορέλ και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μίροσλαβ Λάιτσακ προέβλεπε την εκκίνηση από την πλευρά της Πρίστινας της διαδικασίας για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων ενώ παράλληλα και το Βελιγράδι θα ξεκινούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επανέλαβε την αφοσίωση του στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου εκτίμησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Η σύσταση της Ένωσης των δήμων με σερβική πλειοψηφία συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές το 2013 στις Βρυξέλλες.