«Ψήνεται» η Βρετανία: Πρωτοφανής παρατεταμένη ζέστη με ρεκόρ θερμοκρασιών

«Ψήνεται» η Βρετανία: Πρωτοφανής παρατεταμένη ζέστη με ρεκόρ θερμοκρασιών

Οι Αρχές κήρυξαν πορτοκαλί συναγερμό

Πρωτοφανές κύμα ζέστης γνωρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο με το θερμόμετρο να αναμένεται να ξεπεράσει τους 30°C για πέμπτη μέρα. Αν και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι πρωτοφανείς, η διάρκεια του κύματος ζέστης αποτελεί νέο ρεκόρ.

«Εχουμε ήδη τέσσερις διαδοχικές ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 30°C, δηλαδή ξεπεράσαμε το προηγούμενο ρεκόρ των τριών συνεχών ημερών», σημειώνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, «πολλές περιοχές θα παραμείνουν θερμές μέχρι αύριο και η ζέστη θα περιορισθεί στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας την Κυριακή και την Δευτέρα. Οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 32°C στην νοτιοανατολική Αγγλία και είναι πιθανόν να συνοδεύονται από σφοδρές καταιγίδες κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, πριν από την επιστροφή στις κανονικές για την εποχή συνθήκες την επόμενη εβδομάδα.

Για να αντιμετωπίσουν το κύμα ζέστης που εκτίναξε την θερμοκρασία μέχρι τους 35,6°C στο Γιόρκσάιρ, οι Βρετανοί κατέφυγαν στις νότιες παραλίες. Στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, το προσωπικό προσπαθεί να δροσίσει τα ασιατικά λιοντάρια με παγωτά από αίμα και κρέας, ενώ ορισμένοι Λονδρέζοι έβγαλαν τις ομπρέλες τους για να προστατευθούν από τον ήλιο. Οι αρχές κήρυξαν πορτοκαλί συναγερμό για την Αγγλία στις υπηρεσίες υγείας από τον φόβο των συνεπειών του κύματος ζέστης για τους ευάλωτους πολίτες.

«Καθώς το κλίμα μας αλλάζει εξαιτίας των ενεργειών του ανθρώπου, τα κύματα ζέστης όπως αυτό γίνονται συχνότερα και δριμύτερα», προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.