H Λευκορωσία αρνείται να ανανεώσει τα διαβατήρια των αντιφρονούντων που ζουν στο εξωτερικό

H Λευκορωσία αρνείται να ανανεώσει τα διαβατήρια των αντιφρονούντων που ζουν στο εξωτερικό

To αποκάλυψε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια

Η Λευκορωσία, μια χώρα όπου οι αντιφρονούντες αναγκάστηκαν να αυτοεξοριστούν, αρνήθηκε σήμερα να ανανεώσει τα διαβατήρια των πολιτών της που ζουν στο εξωτερικό, όπως αποκάλυψε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

«Σήμερα, το καθεστώς του (Αλεξάντρ) Λουκασένκο αρνήθηκε στους Λευκορώσους του εξωτερικού να λάβουν νέα διαβατήρια από τις διπλωματικές αποστολές» της χώρας, ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ. «Εργαζόμαστε με τις χώρες που μας φιλοξενούν για να λύσουμε το πρόβλημα και να ετοιμάσουμε το νέο λευκορωσικό διαβατήριο. Μπορεί το κράτος να αποποιείται το καθήκον του να φροντίζει για τους πολίτες του, αλλά εμείς όχι», πρόσθεσε.

Η καταστολή εντάθηκε στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, στις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία. Μετά τις εκλογές, στις οποίες νικητής ανακηρύχθηκε ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, οργανώθηκαν πρωτοφανείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που όμως κατεστάλησαν βίαια. Έκτοτε, εκατοντάδες ακτιβιστές, δημοσιογράφοι ή απλοί πολίτες καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης ή ωθήθηκαν στην εξορία, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Viasna, σήμερα υπάρχουν περίπου 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία και χιλιάδες εξόριστοι.

Η 40χρονη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια έχει καταφύγει στη Λιθουανία. Τον περασμένο Μάρτιο δικαστήριο της Λευκορωσίας την καταδίκασε ερήμην σε κάθειρξη 15 ετών.