Κύπρος: Συνελήφθη στη Λάρνακα ο Ισραηλινός μεγιστάνας των διαμαντιών Beny Steinmetz

Κύπρος: Συνελήφθη στη Λάρνακα ο Ισραηλινός μεγιστάνας των διαμαντιών Beny Steinmetz

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Ρουμανία τον καταδίκασε ερήμην σε πενταετή φυλάκιση για υπόθεση απάτης

Ο Γαλλοϊσραηλινός μεγιστάνας των εξορύξεων Beny Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο και αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον κυπριακού δικαστηρίου αργότερα αυτή την εβδομάδα. Δικαστής στην πόλη της Λάρνακας την 1η Σεπτεμβρίου διέταξε την κράτησή του εν αναμονή της μετάφρασης του εντάλματος, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters ο Beny Steinmetz συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη «κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο, λόγω ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις ρουμανικές αρχές, το οποίο έχει ήδη ακυρωθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία».

Η Ρουμανία καταδίκασε ερήμην τον Στάινμετζ για υπόθεση απάτης σχετική με την αγορά/εκμετάλλευση έκτασης γης που έλαβε χώρα την περίοδο 2006 – 2008 και τον Δεκέμβριο του 2020 τον καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Όπως αναφέρεται σε δήλωση εκπροσώπου του Στάινμετζ, τον Μάρτιο του 2022 η Ελλάδα απέρριψε το ένταλμα «λόγω της παραβίασης του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη – καθώς και του πραγματικού κινδύνου να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση σε περίπτωση έκδοσής του». Ανάλογη στάση κράτησε και η Ιταλία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η Ιντερπόλ ακύρωσε τη δική της «κόκκινη ειδοποίηση» για την κράτηση του Στάινμετζ, ακυρώνοντας ουσιαστικά το ρουμανικό ένταλμα σύλληψης. Ο Στάινμετζ άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πλην της υπόθεσης στη Ρουμανία, ο Beny Steinmetz εμπλέκεται και σε μία άλλη στην Ελβετία, όπου κρίθηκε ένοχος για διαφθορά σχετικά με μη αδειοδοτημένες έρευνες σε κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα.

«Ο Beny Steinmetz χαιρετίζει την ευκαιρία να δικαιωθεί σε ακόμη ένα ευρωπαϊκό κράτος, εναντίον της Ρουμανίας, μιας χώρας διαβόητης για την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο Στάινμετζ, ο οποίος ζει στο Ισραήλ, δεν θα εκτίσει ποινή φυλάκισης έως ότου εξαντληθεί η διαδικασία έφεσης.