Επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του ουκρανικού στρατού: Εξαπολύουμε επιθέσεις και από το εσωτερικό της Ρωσίας

Επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του ουκρανικού στρατού: Εξαπολύουμε επιθέσεις και από το εσωτερικό της Ρωσίας

Επίθεση με drones εναντίον του αεροδρομίου του Πσκοφ

Η επίθεση με drones εναντίον του αεροδρομίου του Πσκοφ, στη βορειοδυτική Ρωσία, εξαπολύθηκε από ρωσικό έδαφος, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας.

«Τα drones που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν στην αεροπορική βάση Κρέστι του Πσκοφ εκτοξεύθηκαν από το εσωτερικό της Ρωσίας», έγραψε ο Κίριλο Μπουντάνοφ στον λογαριασμό του στο Telegram, αναρτώντας και τον σύνδεσμο προς τη συνέντευξη που παραχώρησε στο The War Zone στην οποία έκανε τις σχετικές δηλώσεις. «Επιχειρούμε από το έδαφος της Ρωσίας», τόνισε.

Ο Μπουντάνοφ στη συνέντευξή του δεν θέλησε να διευκρινίσει αν την επιχείρηση έφεραν σε πέρας Ουκρανοί ή Ρώσοι που ενεργούν για λογαριασμό του Κιέβου. Εξάλλου ο Μπουντάνοφ επεσήμανε ότι «δύο (ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη) καταστράφηκαν και δύο ακόμη υπέστησαν σοβαρές ζημιές». O ιστότοπος War Zone δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν καμένα αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται πως τη νύχτα της Τρίτης drones επιτέθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Πσκόφ, μια περιφέρεια στη βορειοδυτική Ρωσία, στα σύνορα με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λευκορωσία, όπου σταθμεύουν μονάδες επίλεκτων αλεξιπτωτιστών.

Όταν ρωτήθηκε για το μέρος από το οποίο εκτοξεύθηκαν τα drones, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιορίστηκε την Τετάρτη να δηλώσει ότι «ειδικοί του στρατού εργάζονται για να καθορίσουν τη διαδρομή των drones προκειμένου να ληφθούν μέτρα για να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτού του είδους η κατάσταση».

Αν και οι επιθέσεις με drones είναι συχνές εναντίον ρωσικών περιφερειών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και εναντίον της Μόσχας, οι επιθέσεις τόσο βόρεια, περίπου 700 με 800 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, είναι σπάνιες.

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για μεγάλη απόσταση απαιτεί ειδικές δυνατότητες επικοινωνίας, που δεν διαθέτει η Ουκρανία.