Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πυραύλους στο πλαίσιο άσκησης για «πλήγμα με τακτικά πυρηνικά όπλα»

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πυραύλους στο πλαίσιο άσκησης για «πλήγμα με τακτικά πυρηνικά όπλα»

Η αντίδραση της Πιόνγκγιάνγκ στα κοινά γυμνάσια των στρατών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε πως προχώρησε στην εκτόξευση δυο βαλλιστικών πυραύλων βραχείας εμβέλειας, εξηγώντας πως έκανε άσκηση για «πλήγμα με τακτικά πυρηνικά όπλα», σε αντίδραση στα κοινά γυμνάσια των στρατών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Οι πύραυλοι, την εκτόξευση των οποίων ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, βλήθηκαν χθες Τετάρτη (30/8) στο πλαίσιο άσκησης για «πλήγμα με τακτικά πυρηνικά όπλα που [θα] είχε σκοπό να καταστραφούν ολοσχερώς τα κυριότερα κέντρα διοίκησης και οι αεροπορικές βάσεις» στην άλλη πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με το KCNA, η εκπομπή του οποίου παρακολουθείται στενά στη Σεούλ.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα Τετάρτη (30/8) τουλάχιστον δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, ανακοίνωσε και ο στρατός της Νότιας Κορέας, ώρες μετά την ανάπτυξη αμερικανικών βομβαρδιστικών B-1B στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν στην περιοχή οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι εκτοξεύτηκε τουλάχιστον ένας φερόμενος βαλλιστικός πύραυλος, ενώ ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν και προσγειώθηκαν έξω από την ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σήμερα Πέμπτη (31/8) ολοκληρώνονται τα ετήσια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, (Ulchi Freedom Shield) που προκαλούν την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει καθώς έβγαινε η είδηση για την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού μπροστά στον «κίνδυνο πυρηνικού πολέμου» στα χωρικά του ύδατα, μετέδωσαν χθες βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ενίσχυσαν την αμυντική συνεργασία τους τελευταίους μήνες και πραγματοποίησαν χθες κοινά γυμνάσια αντιπυραυλικής άμυνας για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Πιονγκγιάνγκ.

Τα γυμνάσια σε διεθνή ύδατα ανοιχτά του νησιού Τζετζού της Νότιας Κορέας συμμετείχαν αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με συστήματα ραντάρ Aegis και από τις τρεις χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο Πολεμικό Ναυτικό.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε φέτος αριθμό ρεκόρ δοκιμών όπλων και την περασμένη εβδομάδα έκανε τη δεύτερη απόπειρά της να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο συλλογής πληροφοριών, η οποία απέτυχε.