Βρετανία: Παραμένουν οι καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος στην εναέρια κυκλοφορία

Βρετανία: Παραμένουν οι καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος στην εναέρια κυκλοφορία

Συνολικά οι πτήσεις που έχουν ακυρωθεί ξεπερνούν τις 500

«Παρέλυσε» χθες η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) της Βρετανίας να αναγκάζεται να προβεί σε περιορισμούς, λόγω τεχνικού ζητήματος που είχε προκύψει. Ωστόσο, οι τεχνικοί κατάφεραν να λύσουν το ζήτημα αλλά οι καθυστερήσεις παραμένουν.

Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκαν στα αεροδρόμια εικόνες χάους με τους επιβάτες να ταλαιπωρούνται για πολλές ώρες εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά από περίπου επτά ώρες, αλλά οι καθυστερήσεις συνεχίζονται.

Το τεχνικό πρόβλημα συνέβη χθες το μεσημέρι και είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των σχεδίων πτήσεων, με αποτέλεσμα ο σχετικός χειρισμός να πρέπει να γίνεται χειροκίνητα. Πρόκειται παραδοσιακά για μία από τις ημέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση στα βρετανικά αεροδρόμια και από τις πιο δύσκολες ημέρες του έτους, καθώς ταξιδιώτες επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ αναγνώρισε ότι οι πτήσεις «εξακολουθούν δυστυχώς να επηρεάζονται».

 

 

Παρά την επίλυση του ζητήματος που ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS), τα προβλήματα στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα ακόμα.

«Εντοπίσαμε και διορθώσαμε το τεχνικό ζήτημα που επηρεάζει το σύστημα προγραμματισμού των πτήσεων. Συνεργαζόμαστε στενά με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τις πτήσεις που επηρεάζονται. Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος, καθώς επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία», ανέφερε νωρίτερα η NATS.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ από τη Βρετανία έχουν ακυρωθεί 230 πτήσεις και προς τη Βρετανία 271 πτήσεις, ενώ συνολικά οι πτήσεις που έχουν ακυρωθεί ξεπερνούν τις 500. Οι καθυστερήσεις, αγγίζουν τις 12 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, και αφορούν τέσσερις στις πέντε πτήσεις στις οποίες εμπλέκονται βρετανικά αεροδρόμια. Περίπου 80 πτήσεις έχουν επηρεαστεί για τους επιβάτες από την Ελλάδα.