Μετά τον καύσωνα ήρθε το χιόνι στην Ελβετία – Η θερμοκρασία έπεσε κατά 30 βαθμούς σε 4 ημέρες

Μετά τον καύσωνα ήρθε το χιόνι στην Ελβετία – Η θερμοκρασία έπεσε κατά 30 βαθμούς σε 4 ημέρες

Σήμερα Δευτέρα χιόνισε στο γνωστό χειμερινό θέρετρο του Τσέρματ σε υψόμετρο 1.638 μέτρων

Μετά τον καύσωνα η Ελβετία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με σφοδρές βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης, ενώ τα χιόνια έκαναν ήδη την επανεμφάνισή τους.

Σήμερα Δευτέρα χιόνισε στο γνωστό χειμερινό θέρετρο του Τσέρματ, σε υψόμετρο 1.638 μέτρων. «Η θερμοκρασία έκανε εντυπωσιακή βουτιά μέσα σε τέσσερις ημέρες. Την Πέμπτη 24 Αυγούστου το θερμόμετρο του σταθμού έδειχνε 31,2 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα στις 11.15 έδειχνε 0,5 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε στο Twitter η μετεωρολογική υπηρεσία MétéoSuisse.

Πολλά ορεινά περάσματα των Άλπεων, όπως εκείνα του Γκόταρντ και του Ζίμπλον, παρέμειναν κλειστά σήμερα, λόγω της βροχής που ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής και προκάλεσε χείμαρρους λάσπης. Σε ορισμένες περιοχές ματαιώθηκαν τα δρομολόγια των τρένων λόγω κατολισθήσεων. Ο ποταμός Ρήνος υπερχείλισε στην κοιλάδα την οποία διαρρέει στην Ελβετία, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, όπως μετέδωσε το ελβετικό πρακτορείο Keystone-ATS.

Σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώνονται και στις ιταλόφωνες περιοχές της Ελβετίας, ιδίως στο καντόνι του Τιτσίνο. Η βροχή θα συνεχιστεί και αύριο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Στα ορεινά θα χιονίσει και πάλι, όμως αυτό δεν αρκεί για να σωθούν οι ελβετικοί παγετώνες. Η Ελβετία και το οικοσύστημά της επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση στους παγετώνες χαρακτηρίζεται δραματική: μεταξύ 2021-2022 έχασαν το 6% του όγκου τους.