Γκουτέρες στη σύνοδο BRICS: Οι σημερινές δομές παγκόσμιας διακυβέρνησης αντικατοπτρίζουν τον κόσμο του χθες

Γκουτέρες στη σύνοδο BRICS: Οι σημερινές δομές παγκόσμιας διακυβέρνησης αντικατοπτρίζουν τον κόσμο του χθες

«Δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν πολλές αφρικανικές χώρες κυβερνιόντουσαν ακόμη από αποικιοκρατικές δυνάμεις», είπε γ.γ. του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ πως "οι σημερινές δομές παγκόσμιας διακυβέρνησης αντικατοπτρίζουν τον κόσμο του χθες" και πως για να παραμείνουν οι πολυμερείς θεσμοί πραγματικά για όλους πρέπει να μεταρρυθμιστούν.

«Δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν πολλές αφρικανικές χώρες κυβερνιόντουσαν ακόμη από αποικιοκρατικές δυνάμεις και δεν ήταν καν στο τραπέζι», είπε ο Γκουτέρες κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου των BRICS, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους θεσμούς του Bretton Woods», είπε, αναφερόμενος στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Για να παραμείνουν οι πολυμερείς θεσμοί πραγματικά για όλους, πρέπει να μεταρρυθμιστούν και να αντικατοπτρίζουν την ισχύ και τις οικονομικές πραγματικότητες του σήμερα. Χωρίς μια τέτοια μεταρρύθμιση, ο κατακερματισμός είναι αναπόφευκτος», είπε.