Πανικός στο Βρετανικό Μουσείο: Πλησιάζουν τους 2.000 οι κλεμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί

Πανικός στο Βρετανικό Μουσείο: Πλησιάζουν τους 2.000 οι κλεμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph

Σοκάρει το ρεπορτάζ της Telegraph, που αναφέρει ότι ο αριθμός των αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο που κλάπηκαν ή καταστράφηκαν πλησιάζει τους 2.000.

Εκτιμάται ότι η συνολική αξία των αντικειμένων που τώρα είναι γνωστό ότι λείπουν ανέρχεται σε εκατομμύρια λίρες, αναφέρει το δημοσίευμα, που αναπαράγεται και από τους Times.

«Το προσωπικό είναι σοκαρισμένο με το μέγεθος των απωλειών, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εσωτερικής έρευνας» ενώ ο επιμελητής για τις αρχαιοελληνικές συλλογές του μουσείου απολύθηκε τον Ιούλιο, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ.

Το μουσείο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των αντικειμένων που είχαν κλαπεί ή να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες ή περιγραφές τους. Ωστόσο, πηγές επιβεβαίωσαν στην Telegraph ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ πάνω από 1.000 και «πλησιέστερα στις 2.000».

Ο διευθυντής του Μουσείου έχει Χάρτουϊκ Φίσερ έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει το 2024 ωστόσο θεωρείται ότι μετά τις αποκαλύψεις θα αυξηθεί η πίεση να απομακρυνθεί νωρίτερα από τη θέση του.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το προσωπικό πιστεύει ότι και η θέση του αναπληρωτή διευθυντή Τζόναθαν Ουίλιαμς είναι πλέον αβέβαιη, καθώς «προειδοποιήθηκε προσωπικά για τις κλοπές τον Φεβρουάριο του 2021».

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της να λέει ότι, «η διεύθυνση έχει αποκλειστεί από την έρευνα και δεν έχει καμία σχέση με αυτήν… Το ότι η ίδια η διεύθυνση του μουσείου απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτήν την έρευνα είναι ανήκουστο. Αυτό δείχνει ότι οι διαχειριστές έχουν προφανώς χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη διεύθυνση».