Κύπρος: Επεισόδιο με επιθέσεις τουρκοκυπρίων κατά προσωπικού του ΟΗΕ στη «νεκρή ζώνη»

Κύπρος: Επεισόδιο με επιθέσεις τουρκοκυπρίων κατά προσωπικού του ΟΗΕ στη «νεκρή ζώνη»

«Οι απειλές κατά της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στην περιουσία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες» τονίζει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, με επιθέσεις κατά ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) από προσωπικό που μετέβη στην περιοχή από τα κατεχόμενα για την εκτέλεση εργασιών εντός της νεκρής ζώνης, μεταδίδει Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με ανακοίνωσή της η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καταδικάζει την επίθεση. «Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί. Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα, καθώς οι ειρηνευτές του ΟΗΕ εμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή.

Οι απειλές κατά της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στην περιουσία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί στο ακέραιο.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντεταλμένη εξουσία της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Η αποστολή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει δεσμευμένη να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση.