Ρωσία: Εντοπίστηκαν ίχνη εκρηκτικών σε πλοίο που απέπλευσε από την Τουρκία

Ρωσία: Εντοπίστηκαν ίχνη εκρηκτικών σε πλοίο που απέπλευσε από την Τουρκία

Σύμφωνα με την FSB το πλοίο είχε ελλιμενιστεί στο ουκρανικό λιμάνι Chilia τον Μάιο

Ίχνη εκρηκτικών ανακάλυψε την Δευτέρα 24 Ιουλίου, σύμφωνα με το Reuters, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB), σε πλοίο που έπλεε από την Τουρκία προς το λιμάνι του Ροστόφ-ον-Ντον για να φορτώσει σιτηρά.

Το επίσημο ρωσικό πρακτορείο, επικαλούμενο την FSB, αναφέρει ότι το πλοίο είχε ελλιμενιστεί στο ουκρανικό λιμάνι Chilia τον Μάιο και θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για την παράδοση εκρηκτικών στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας, από μια συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με πλοία που υπόκεινται σε επιθεωρήσεις ασφαλείας.

«Στις 22 Ιουλίου, στο αμπάρι ενός ξένου φορτηγού πλοίου που ήταν καθ’ οδόν από την Τουρκία στο λιμάνι του Ροστόφ-ον-Ντον για να φορτώσει σιτηρά, βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών – δινιτροτολουόλιο και τετρύλιο. Ενδείξεις παρεμβολής εντοπίστηκαν επίσης στα δομικά μέρη του πλοίου», ανέφερε η FSB σε δήλωση στην TASS.

Σύμφωνα με την FSB, το πλοίο άλλαξε το όνομά του, ενώ βρισκόταν στο τουρκικό λιμάνι της Τούζλα νωρίτερα αυτό το μήνα και αντικατέστησε το πλήρωμά του, το οποίο αποτελούνταν από 12 Ουκρανούς υπηκόους. «Αυτές οι συνθήκες μπορεί να υποδηλώνουν τη δυνατότητα χρήσης του ξένου πολιτικού πλοίου για την παράδοση εκρηκτικών στην Ουκρανία», σύμφωνα με την FSB.

Το πλοίο, το οποίο δεν κατονομάστηκε, επιθεωρήθηκε στο στενό του Κερτς και του απαγορεύτηκε να συνεχίσει το ταξίδι του. Στη συνέχεια, απέπλευσε από τα ρωσικά ύδατα. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αμέσως τις λεπτομέρειες της δήλωσης της FSB.