Ιταλία: Δεύτερο περιστατικό βανδαλισμού του Κολοσσαίου – 17χρονη τουρίστρια χάραξε τα αρχικά της

Ιταλία: Δεύτερο περιστατικό βανδαλισμού του Κολοσσαίου – 17χρονη τουρίστρια χάραξε τα αρχικά της

Την πήρε...χαμπάρι ένας ξεναγός

Ένα ακόμη περιστατικό βανδαλισμού του Κολοσσαίου καταγράφεται σε λιγότερο από ένα μήνα. Μια κοπέλα από την Ελβετία χάραξε τα αρχικά της στο εμβληματικό μνημείο της Ρώμης. Υπενθυμίζεται πως λίγο καιρό νωρίτερα ένας άλλος τουρίστας είχε χαράξει το όνομα το δικό του και της συντρόφου του.

Το περιστατικό, που έχει προκαλέσει οργή στην Ιταλία, καταγγέλθηκε από ξεναγό και ήδη έχουν αναλάβει την υπόθεση οι αρχές της χώρας. Σύμφωνα με τη La Repubblica, η 17χρονη κοπέλα χάραξε στον τοίχο του Κολοσσαίου το γράμμα «Ν».

Μάλιστα το βίντεο με την πράξη της αναρτήθηκε και στα social media με τον Ιταλό ξεναγό να σημειώνει πως είναι η «πρώτη φορά που κατάφερα να καταγράψω σε βίντεο μια πράξη βανδαλισμού στο Κολοσσαίο, αλλά εδώ και έξι χρόνια έχω δει δεκάδες». «Υπάρχουν κι άλλοι που σπάνε μέρη του τοίχους. Μια φορά με έφτυσαν επειδή επέπληξα ένα αγόρι», είπε ο Δαβίδ Μπαταλίνο.

Μιλώντας για το περιστατικό που κατέγραψε με τη 17χρονη κοπέλα, ο Μπαταλίνο ανέφερε πως αφού χάραξε τον τοίχο τη ρώτησε εάν θέλει να τη «χειροκροτήσουν». Τότε η 17χρονη από την Ελβετία κατάλαβε πως είχε γίνει αντιληπτή και απομακρύνθηκε για να πάει στην οικογένειά της.

Ο Μπαταλίνο απευθύνθηκε και στους γονείς της, οι οποίοι ωστόσο τον αντιμετώπισαν κάνοντάς του μια «χειρονομία ενόχλησης», ανέφερε σε ιταλικά μέσα. «Είναι απλώς ένα μικρό κορίτσι, δεν έκανε τίποτα κακό», φέρεται να του είπα. Ο Ιταλός ξεναγός δήλωσε πως τράβηξε φωτογραφία και την οικογένειά της και στη συνέχεια ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες και πραγματοποίησαν τη σχετική έρευνα.

Υπενθυμίζεται πως στο προηγούμενο περιστατικό, το οποίο κατεγράφη σε βίντεο, πρωταγωνιστής ήταν ένας 27χρονος από τη Βουλγαρία, ο οποίος χάραξε στον τοίχο του μνημείου «Ivan+Haley 23». Ο νεαρός άνδρας, που ζει στο Μπρίστολ της Αγγλίας, εντοπίστηκε και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με έως και πέντε χρόνια φυλακή, αλλά και πρόστιμο έως 15.000 ευρώ για καταστροφή πολιτιστικού μνημείου.

 

Ο Ιβάν Ντιμιτρόφ ενώπιον των ιταλικών αρχών ζήτησε συγγνώμη και ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε την ηλικία του Κολοσσαίου, το οποίο ολοκληρώθηκε από τον αυτοκράτορα Τίτο το 80 μ.Χ.

«Με βαθιά αμηχανία μόνο μετά από αυτό που δυστυχώς συνέβη έμαθα την αρχαιότητα του μνημείου», έγραψε ο Ντιμιτρόφ. «Μέσα από αυτές τις γραμμές θα ήθελα να απευθύνω την εγκάρδια και ειλικρινή μου συγγνώμη στους Ιταλούς και σε ολόκληρο τον κόσμο για τη ζημιά που προκλήθηκε σε ένα αγαθό που, στην πραγματικότητα, είναι η κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας».