Σουδάν: Σκοτώθηκαν μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό 22 άμαχοι

Σουδάν: Σκοτώθηκαν μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό 22 άμαχοι

Καταδικάζει το περιστατικό ο ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τον αεροπορικό βομβαρδισμό χθες Σάββατο (8/7) στην Ομντουρμάν του Σουδάν που κατά πληροφορίες στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άμαχους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και εξέφρασε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στους δεκάδες τραυματίες, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από τον αναπληρωτή εκπρόσωπό του Φαρχάν Χακ.

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε φρίκη για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ευρείας κλίμακας βία με πολλά θύματα στο Νταρφούρ, στις πολιτείες Βόρειο και Νότιο Κορντοφάν και αυτή του Γαλάζιου Νείλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Έκανε λόγο για «απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα» που χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανησυχητική».

Από τη 15η Απριλίου, η ένοπλη σύρραξη στο Σουδάν ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, de facto αρχηγού του κράτους μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, του υπαρχηγού της στρατιωτικής χούντας που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.300 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει ξεριζώσει πάνω από 2,9 εκατομμύρια άλλους, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.