Γαλλία: Θρήνος στην κηδεία του 17χρονου η δολοφονία του οποίου άνοιξε έναν βίαιο κύκλο ταραχών

Γαλλία: Θρήνος στην κηδεία του 17χρονου η δολοφονία του οποίου άνοιξε έναν βίαιο κύκλο ταραχών

Η ιστορία του Ναχέλ είναι ο αναπτήρας που άναψε το σπίρτο. Απελπισμένοι νέοι άνθρωποι την περίμεναν» δήλωσε ένας από τους πενθούντες

Οι τελετουργίες για τον αποχαιρετισμό του εφήβου που αναγνωρίστηκε μόνο ως Ναχέλ, ο οποίος σκοτώθηκε στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, ο θάνατος του οποίου προκάλεσε ένα κύμα βίαιων επεισοδίων σε όλη τη Γαλλία, άρχισαν το Σάββατο με την προβολή του ανοιχτού φέρετρου από συγγενείς και φίλους.

Αργότερα, στην είσοδο του νεκροταφείου σε έναν ήσυχο λόφο της Ναντέρ, με το κεντρικό Παρίσι να φαίνεται στο βάθος, δεκάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός του 17χρονου με καταγωγή από την Αλγερία. Πολλοί από τους πενθούντες προέρχονταν από τη μουσουλμανική κοινότητα.

Ο νεαρός ετάφη στο νεκροταφείο Mont Valerien μετά την προσευχή στο τέμενος Ibn Badis. Η τελετή ήταν ιδιωτική και οι δικηγόροι της μητέρας του Ναχέλ ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά. Η μητέρα του Ναχέλ δήλωσε στο France 5, ότι είναι θυμωμένη με τον αστυνομικό, αλλά όχι με την αστυνομία γενικά. «Είδε ένα μικρό παιδί με αραβική εμφάνιση και ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή. Ένας αστυνομικός δεν μπορεί να παίρνει το όπλο του και να πυροβολεί τα παιδιά μας, να αφαιρεί τις ζωές των παιδιών μας», είπε.

Η αντίδραση στη δολοφονία του 17χρονου ήταν μια ισχυρή υπενθύμιση της επίμονης φτώχειας, των διακρίσεων, της ανεργίας και της έλλειψης ευκαιριών σε γειτονιές σε όλη τη Γαλλία, όπου πολλοί κάτοικοι έλκουν τις ρίζες τους από πρώην γαλλικές αποικίες, όπως εκεί όπου μεγάλωσε ο Ναχέλ. «Η ιστορία του Ναχέλ είναι ο αναπτήρας που άναψε το σπίρτο. Απελπισμένοι νέοι άνθρωποι την περίμεναν. Μας λείπει η στέγαση και οι θέσεις εργασίας, και όταν έχουμε (θέσεις εργασίας), οι μισθοί μας είναι πολύ χαμηλοί», δήλωσε ο Samba Seck, 39χρονος εργαζόμενος στις μεταφορές στο προάστιο Clichy-sous-Bois του Παρισιού.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αστέρα Kylian Mbappe, είδωλο για πολλούς νέους στις μειονεκτικές γειτονιές όπου εδράζεται η οργή, παρακάλεσε για τον τερματισμό της βίας. «Πολλοί από εμάς προέρχονται από εργατικές γειτονιές, μοιραζόμαστε κι εμείς αυτό το συναίσθημα πόνου και θλίψης» για τη δολοφονία του Ναχέλ, ανέφεραν οι παίκτες σε ανακοίνωσή τους.