Μπλόκο Ουγγαρίας και Πολωνίας στο μεταναστευτικό – «Η ΕΕ να προσφέρει περισσότερη βοήθεια»

Μπλόκο Ουγγαρίας και Πολωνίας στο μεταναστευτικό – «Η ΕΕ να προσφέρει περισσότερη βοήθεια»

Όρμπαν: Η Βουδαπέστη είναι αντίθετη στα σχέδια της ΕΕ να προσφέρει επιπλέον πόρους στην Ουκρανία

Oυγγαρία και Πολωνία επιμένουν στο μπλόκο τους στο μεταναστευτικό, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει περισσότερη υποστήριξη σε χώρες εκτός του συνασπισμού, όπως η Τουρκία, για να τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στη μετανάστευση, απ’ ό,τι δίνει στα δικά της μέλη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας.

Η μεγαλύτερη ανατολική χώρα μέλος της ΕΕ αντιτίθεται σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία που σχεδιάσθηκε για να κατανεμηθεί η ευθύνη για τη φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων και λέει πως η ΕΕ έχει κάνει πολύ λίγα για να τη βοηθήσει να αντεπεξέλθει στην εισροή προσφύγων. Η ΕΕ απορρίπτει αυτές τις επικρίσεις.

Η Βαρσοβία σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το αν θα δεχθεί τη συμφωνία.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκοί θεσμοί δαπάνησαν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Τουρκία όταν δέχθηκε ένα εκατομμύριο Σύρους μετανάστες, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Πολωνία, η οποία δέχθηκε εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Radio Zet.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο για «ασφαλή σύνορα» που θα προβλέπει τη μεταρρύθμιση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex και περισσότερα κεφάλαια για τις χώρες που εξασφαλίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η πολωνική κυβέρνηση αντιδρά στη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση λέγοντας ότι θα εξαναγκαστεί είτε να δεχθεί και άλλους μετανάστες επιπλέον των 1,5-2 εκατομμυρίων προσφύγων που υπολογίζει πως έχει δεχθεί από την Ουκρανία, είτε να πληρώσει άλλες χώρες οι οποίες θα τους δεχθούν.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε χθες, Πέμπτη, στον ιδιωτικό πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24 πως χώρες όπως η Πολωνία, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις, δεν θα υποχρεωθούν να δεχθούν πρόσθετους μετανάστες βάσει της συμφωνίας και δεν θα πρέπει να καταβάλουν πληρωμές σε άλλες χώρες.

Όρμπαν: Η Βουδαπέστη είναι αντίθετη στα σχέδια της ΕΕ να προσφέρει επιπλέον πόρους στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία είναι αντίθετη στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφέρει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία και δεν προτίθεται να συμβάλει περαιτέρω στη χρηματοδότηση του αυξημένου κόστους του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο Ορμπάν επεσήμανε ότι το αίτημα της Κομισιόν η Ουγγαρία να συμβάλει με περισσότερα χρήματα είναι «γελοίο», την ώρα που η Βουδαπέστη, μαζί με την Πολωνία, δεν έχουν λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ εν μέσω διαμάχης τους με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου.

Η ΕΕ θα προσφέρει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 50 δισεκ. ευρώ το διάστημα 2024- 27, ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: εμείς οι Ούγγροι (…) δεν θα δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία μέχρι να μας πουν πού πήγαν τα προηγούμενα περίπου 70 δισεκ. ευρώ», υπογράμμισε ο Ορμπάν.

«Και το βρίσκουμε εντελώς γελοίο και παράλογο να πρέπει να συμβάλουμε περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση του κόστους εξυπηρέτησης ενός δανείου, από το οποίο δεν έχουμε λάβει τους πόρους που δικαιούμαστε», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν λάβει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει την αποδέσμευσή τους κατηγορώντας τις εθνικιστικές κυβερνήσεις των δύο κρατών για πλήγμα στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα οι χώρες μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν αυτά τα οικονομικά σχέδια, ενώ προέβλεψε «μια μακρά μάχη».