Ουγγαρία: Ο Όρμπαν επέκρινε με καυστικό τρόπο τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της ΕΕ

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν επέκρινε με καυστικό τρόπο τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της ΕΕ

Η ουγγρική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε «παραλληλισμό με το Ολοκαύτωμα»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επικρίνοντας σήμερα το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος χορήγησης ασύλου, διερωτήθηκε αν θα χρειαστεί να «αναγκαστούν με τη βία» οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη Γερμανία να «μπουν σε βαγόνια» για την Ουγγαρία.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε αμέσως έναν «επαίσχυντο παραλληλισμό με το Ολοκαύτωμα».

Μιλώντας ενάντια στη πρόσφατη συμφωνία που προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στη φροντίδα των προσφύγων, ο εθνικιστής Ούγγρος ηγέτης κατήγγειλε σε ραδιοφωνική συνέντευξη «κανόνες που δίνουν στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να υποδεικνύουν πώς θα κατανεμηθούν οι μετανάστες».

«Θα πιάσουν μετανάστες στη Γερμανία που δεν θέλουν να έρθουν εδώ, θα τους μαζέψουν, θα τους μεταφέρουν με βαγόνια και θα τους ξεφορτώσουν σπίτι μας;», είπε χαρακτηριστικά ο Όρμπαν.

«Οποιαδήποτε χώρα δεν επιτρέπει την είσοδο μεταναστών θα αναγκαστεί να το πράξει με τη βία», κατήγγειλε σε συνέντευξη που παραχωρεί κάθε εβδομάδα σε ένα φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε ήδη κρίνει την περασμένη εβδομάδα τη συμφωνία ως «απαράδεκτη», κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για «κατάχρηση της εξουσίας τους».

Σύμφωνα με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, καθένα από τα κράτη μέλη θα πρέπει να δεχτεί έναν ορισμένο αριθμό αιτούντων άσυλο που φτάνουν σε μια χώρα της ΕΕ που υπόκειται σε μεταναστευτική πίεση (ανάλογα με τον πληθυσμό τους και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους), διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλουν οικονομική συνεισφορά 20.000 ευρώ κατ' άτομο.

Η συμφωνία απαιτούσε τη θετική ψήφο 15 από τα 27 κράτη μέλη, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Η Πολωνία και η Ουγγαρία καταψήφισαν τη συμφωνία, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανοίγει τον δρόμο για συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό την έγκριση της μεταρρύθμισης πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

«Απλά δεν μπορεί να σταματήσει τους επαίσχυντους παραλληλισμούς του με το Ολοκαύτωμα», αντέδρασε η φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Καταλίν Τσεχ. Τον περασμένο μήνα ο Ούγγρος λαϊκιστής εθνικιστής πρωθυπουργός συνέκρινε το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την επιδίωξη του Αδόλφου Χίτλερ να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο.

«O Καρλομάγνος, ο Ναπολέων, ο Χίτλερ... όλοι τους ονειρεύονταν την ευρωπαϊκή ενότητα», είχε πει. Η κατάσταση σήμερα δεν έχει διαφορά, κατά την άποψή του. «Η ύπαρξη ανεξάρτητων εθνών και η ιδέα της αυτοκρατορίας είναι παρούσες ταυτόχρονα. Εθνική κουλτούρα, ευρωπαϊκές αξίες. Εθνική κυριαρχία και –όπως το θέτουν στις Βρυξέλλες– μια ολοένα πιο πλήρης ένωση».

Υπό την ηγεσία του Όρμπαν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία από το 2010, η Ουγγαρία έχει κατασκευάσει φράχτες στα σύνορά της και έχει περιορίσει την κατάθεση αιτήσεων ασύλου σε πρεσβείες στο εξωτερικό, μια πολιτική για την οποία έχει καταδικαστεί πολλές φορές από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Πέρυσι, μόνο 18 άτομα απέκτησαν καθεστώς πρόσφυγα, ένας χαμηλός που δεν έχει αντίστοιχο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.