Πώς ο Πούτιν ήρθε σε ρήξη με τον «σεφ» του Πριγκόζιν – Συνεχίζονται οι μάχες του ρωσικού στρατού με τη Wagner

Πώς ο Πούτιν ήρθε σε ρήξη με τον «σεφ» του Πριγκόζιν – Συνεχίζονται οι μάχες του ρωσικού στρατού με τη Wagner

Το θρίλερ με το αεροπλάνο του προέδρου της Ρωσίας που φέρεται να χάθηκε και το χρονικό των συνταρακτικών εξελίξεων

«Ανοικτός» παραμένει ο πόλεμος που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής (23/6) ανάμεσα στην μισθοφορική οργάνωση Wagner και τη ρωσική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Η Μόσχα οχυρώνεται υπό τον φόβο να φτάσουν στην πόλη οι μαχητές του Πριγκόζιν και οι στρατιώτες της χώρας του Πούτιν παίρνουν θέση μάχης.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται ένα θρίλερ με «πρωταγωνιστή» το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου που φέρεται να απογειώθηκε από τη Μόσχα το μεσημέρι του Σαββάτου και να έχει χαθεί από τα ραντάρ, σύμφωνα με το Novaya Gazeta Europe.

«Το προεδρικό αεροσκάφος Il-96 του Βλαντίμιρ Πούτιν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας με κατεύθυνση την Αγία Πετρούπολη στις 14:16 ώρα Μόσχας και αργότερα εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του FlightRadar.

Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από το σύστημα εντοπισμού στην περιοχή του Τβερ (πόλη που βρίσκεται περίπου 180 χλμ. από τη Μόσχα). Ο Πούτιν έχει κατοικία στην περιοχή του Τβερ, σημειώνει το IStories.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαψεύδει ότι ο Πούτιν αναχώρησε για την Αγία Πετρούπολη λέγοντας ότι εργάζεται στο γραφείο του.

Οχυρώνουν τη Μόσχα οι Ρώσοι

Η εφημερίδα «Bedomosti» επεσήμανε πως ένοπλοι αστυνομικοί συγκεντρώνονται στον αυτοκινητόδρομο Μ4 (τον δρόμο που οδηγεί από το νότο στη Μόσχα και διασχίζουν μισθοφόροι της Wagner) ενώ στο νοτιοδυτικό άκρο της ρωσικής πρωτεύουσας τοποθετούνται πυροβόλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε να συντρίψει μια ένοπλη ανταρσία, αφού ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα βίντεο που έκανε ακόμη πιο έντονη τη διαμάχη του με την ανώτατη ρωσική στρατιωτική διοίκηση και για πρώτη φορά απέρριψε τις αβάσιμες δικαιολογίες της Μόσχας για εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μια σειρά από αλλεπάλληλα ηχητικά μηνύματά του που δημοσιεύτηκαν στο Telegram, ο Πριγκόζιν αναφέρει περίπου στις 10 το βράδυ Παρασκευής ώρα Ελλάδας πως πλήγματα του ρωσικού στρατού προκάλεσαν «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων» στις τάξεις της. Λέει πως ο ίδιος και οι «25.000» άνδρες του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για «την πατρίδα», για να «απελευθερώσουν τον ρωσικό λαό» από τη στρατιωτική ιεραρχία εναντίον της οποίας στασίασε.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB απαντά ανοίγοντας ποινική υπόθεση για «ένοπλη εξέγερση» εναντίον του Πριγκόζιν.

Ο Ρώσος Σεργκέι Σουροβίκιν κάλεσε τους μαχητές της Wagner να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.

Πριγκόζιν: Θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας

Το πρωί του Σαββάτου ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι οι άντρες του πέρασαν τα σύνορα από την Ουκρανία στη Ρωσία. «Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους» είπε και πρόσθεσε: «Θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας».

Μαχητές της Wagner εισήλθαν στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ, σύμφωνα με τον αρχηγό της οργάνωσης.

Ο Ρώσος γενικός εισαγγελέας Ίγκαρ Κρασνόφ ενημερώνει τον Πούτιν πως άρχισε να διενεργείται «ποινική έρευνα για την απόπειρα να οργανωθεί ένοπλη ανταρσία».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ροστόφ που γειτνιάζει με την Ουκρανία καλεί τους κατοίκους τις πρώτες πρωινές ώρες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να «μείνουν στο σπίτι», καθώς γίνεται σαφές ότι οι δυνάμεις της Wagner έχουν καταλάβει τον έλεγχο της πόλης Ροστόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκδίδει ανακοίνωση καλώντας τους μαχητές της Wagner να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν, λέγοντας ότι «εξαπατήθηκαν και παρασύρθηκαν σε μια εγκληματική περιπέτεια».

Μια ρωσική πηγή ασφαλείας λέει στο Reuters ότι μαχητές της Wagner έχουν πάρει τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Βορόνεζ, περίπου 500 χιλιόμετρα, νότια της Μόσχας.

Πούτιν: Είναι προδοσία, πισώπλατο μαχαίρωμα

Ο Πούτιν κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα και δεσμεύεται να συντρίψει αυτό που αποκαλεί ένοπλη ανταρσία. Κατηγορεί δε τον Πριγκόζιν για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καλεί τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν.

Η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα, που διασχίζει τη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα, αναστέλλεται.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ανοίγουν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας της Wagner στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την ρωσική πόλη Βορόνεζ.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, σύμμαχος του Πούτιν, λέει ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην καταστολή της ανταρσίας του Πριγκόζιν και να χρησιμοποιήσουν σκληρές μεθόδους εάν χρειαστεί. Αργότερα ο ίδιος αναφέρει ότι στέλνει τους άνδρες του σε «περιοχές έντασης» στη Ρωσία.

Ο Πριγκόζιν δηλώνει ότι οι μαχητές του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να καταλάβουν τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ.

Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να έχουν οργανώσει μία θέση μάχης με πολυβόλο όπλο στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας, σύμφωνα με την ρωσική καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα “Vedomosti”.

Οι αρχές στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, που βρίσκεται σε απόσταση 420 χλμ. νότια της Μόσχας, κάλεσαν τους κατοίκους της περιφέρειας να μείνουν στα σπίτια τους, μπροστά στην ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας, SVR, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι αυτό που χαρακτήρισε ως μια απόπειρα αποσταθεροποίησης της κοινωνίας και πυροδότησης ενός αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου απέτυχε.

Η Ευρώπη έχει στρέψει το βλέμμα της στη Ρωσία και παρακολουθεί τις εξελίξεις

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας εκδίδουν ανακοινώσεις λέγοντας ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι είχε επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7.

Ο Πούτιν έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκφράζει την υποστήριξή του στη ρωσική ηγεσία.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ανοίγουν πυρ εναντίον μιας στρατιωτικής φάλαγγας της Wagner που έχουν ήδη φτάσει στη μέση της διαδρομής προς τη Μόσχα σε μια αστραπιαία προέλαση μετά την κατάληψη του Ροστόφ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής» και ότι όσο περισσότερο η Μόσχα διατηρεί τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο χάος θα προκαλείται στη Ρωσία.

«Οι επόμενες 48 ώρες θα καθορίσουν την νέα κατάσταση στη Ρωσία», γράφει ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα παραμείνει σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς η κατάσταση στη Ρωσία εξελίσσεται.

«Θα δοθεί αμνηστία στους μισθοφόρους της Wagner που θα καταθέσουν τα όπλα»

Ρώσος βουλευτής, σύμφωνα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου πως θα δοθεί αμνηστία στους μισθοφόρους της Wagner που θα καταθέσουν τα όπλα»

«Οι μαχητές της Wagner μπορούν ακόμα να καταθέσουν τα όπλα και να αποφύγουν την τιμωρία, δεδομένων των επιτευγμάτων τους κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), αλλά θα πρέπει να το κάνουν γρήγορα», ανέφερε ο Πάβελ Κρασενίννικοφ.

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση να μην αποπειραθεί να «επωφεληθεί» από την κατάσταση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης να μην επιχειρήσουν να «επωφεληθούν» από την ανταρσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ για να «προωθήσουν τους ρωσοφοβικούς τους στόχους» διαβεβαιώνοντας ότι η ανταρσία αυτή δεν θα εμποδίσει τη Μόσχα να «επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία.

«Προειδοποιούμε τις δυτικές χώρες να μην προβούν σε οποιαδήποτε απόπειρα να επωφεληθούν από την εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία για να επιτύχουν τους ρωσοφοβικούς τους στόχους. Τέτοιου είδους απόπειρες θα αποβούν μάταιες», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος της Μόσχας καλεί τους πολίτες να απόσχουν από μετακινήσεις στην πόλη και γύρω από αυτήν

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ζήτησε σήμερα από τους πολίτες να απόσχουν από μετακινήσεις ή ταξίδια στην πόλη όσο το δυνατόν περισσότερο, δεδομένης της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που έχει ανακοινωθεί και δήλωσε ότι η κατάσταση είναι "δύσκολη".

Προειδοποίησε επίσης τους Μοσχοβίτες ότι η κυκλοφορία μπορεί να αποκλειστεί σε ορισμένους δρόμους και σε ορισμένες συνοικίες.

Ο Σομπιάνιν δήλωσε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι η Δευτέρα θα είναι μια μη εργάσιμη ημέρα -με ορισμένες εξαιρέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες του δήμου- προκειμένου «να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι».

Ο δήμαρχος εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή καθώς οι στασιαστές μισθοφόροι της Βάγκνερ φαίνεται πως συνεχίζουν να προωθούνται προς τη Μόσχα από τη νότια Ρωσία.