Η… προφητεία βετεράνου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ: Οι ανατριχιαστικές συνέπειες εγκλωβισμού σε υποβρύχιο

Η… προφητεία βετεράνου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ:  Οι ανατριχιαστικές συνέπειες εγκλωβισμού σε υποβρύχιο

Η έρευνά του γιατρού μπήκε σε επιστημονικό περιοδικό 20 μέρες πριν χαθεί το Titan κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό

Μόλις 20 μέρες πριν χαθεί από τα ραντάρ το τουριστικό υποβρύχιο, που πήγε να εξερευνήσει το ναυάγιο του Τιτανικού, υπήρξε μια προφητική επιστημονική εργασία ενός βετεράνου γιατρού του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ για τις ανατριχιαστικές συνέπειες από τον εγκλωβισμό σε υποβρύχιο.

Ο δόκτωρ Dale Molé, πρώην διευθυντής υποθαλάσσιας ιατρικής και ακτινοθεραπείας για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, περιέγραψε λεπτομερώς τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις με δημοσίευσή του στις 29 Μαΐου στο ιατρικό περιοδικό Ciottone's Disaster Medicine.

Ο βετεράνος περιέγραψε λεπτομερώς το «εχθρικό» περιβάλλον στα εμπορικά υποβρύχια, με τους επιβάτες να αντιμετωπίζουν εξάντληση των αποθεμάτων οξυγόνου, τοξικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και κατακόρυφη πτώση των θερμοκρασιών.

Το πλοίο Titan που εξακολουθεί να αγνοείται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, σταδιακά θα γεμίσει με διοξείδιο του άνθρακα, ώστε να απομακρύνει τον επιπλέον τοξικό αέρα που συσσωρεύεται όταν οι επιβάτες εκπνέουν στον περιορισμένο χώρο. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απειλή για τους επιβαίνοντες με τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος υποθερμίας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στα βάθη του ωκεανού, καθώς και υπεραερισμός που προκαλείται από κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορούν να καταναλώσουν πιο πολύτιμο οξυγόνο.

Παράλληλα μιλώντας στην Daily Mail ο Dale Molé, ξεκααάρισε: «Στο υποβρύχιο, θα έχουν κάποιο σύστημα καθαρισμού του διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, αν έχουν χάσει την ισχύ της μπαταρίας, τότε αυτό το σύστημα δεν θα θα μπορεί να λειτουργεί πλέον».

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει χθες η αμερικανική ακτοφυλακή, πλέον, απομένουν λιγότερο από 40 ώρες οξυγόνου για τους επιβάτες στο υποβρύχιο που αγνοείται. Παράλληλα, οι Γάλλοι στέλνουν ένα ρομποτικό βαθυσκάφος, το οποίο μπορεί να κατέβει και μέχρι τα 6.000 μέτρα και να βοηθήσει το Titan να απεγκλωβιστεί.

Ωστόσο, ο χρόνος μετράει αντίστροφα και η αγωνία για τους 5 επιβάτες κορυφώνεται.