Γιατί η έντονη γυμναστική για λίγα λεπτά προκαλεί ευκολότερα σεξουαλική διέγερση στους άνδρες

Γιατί η έντονη γυμναστική για λίγα λεπτά προκαλεί ευκολότερα σεξουαλική διέγερση στους άνδρες

Τι έδειξε νέα μελέτη στη Γερμανία

Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για την σεξουαλική διέγερση των ανδρών. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες που εκτελούν μόνο λίγα λεπτά έντονης άσκησης διεγείρονται πιο εύκολα σεξουαλικά από εκείνους που δεν γυμνάζονται.

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που πραγματοποίησαν ένα τρίλεπτο τεστ αντοχής ανταποκρίθηκαν πολύ περισσότερο σε σεξουαλικά ερεθίσματα με τη μορφή σεξουαλικών φωτογραφιών μετά από σωματική άσκηση.

Υποστηρίζουν ότι μόλις λίγα λεπτά πίεσης στο σώμα με τη μορφή σωματικής άσκησης είναι αρκετά για να ενεργοποιήσουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που διέπει την απόκριση του σώματος στη διέγερση, όπως η αρτηριακή πίεση και η αύξηση του καρδιακού ρυθμού.

Οι άνδρες στη μελέτη που κλήθηκαν να ασκήσουν περισσότερη ενέργεια σε τρία λεπτά έδειξαν υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και ταχύτερη διαστολή της κόρης του ματού, όταν παρουσιάστηκαν σεξουαλικές εικόνες σε σχέση με τους ανθρώπους που άσκησαν πολύ λίγη ενέργεια. Το συγκεκριμένο γεγονός υποδηλώνει ότι τα επακόλουθα της άσκησης κάνουν ένα άτομο να διεγείρεται πιο εύκολα.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Siegen και το Πανεπιστήμιο του Trier στη Γερμανία έθεσαν ως στόχο να καθορίσουν σε ποιο βαθμό η άσκηση επηρεάζει την ικανότητα ενός άνδρα να ενεργοποιηθεί σεξουαλικά, καθώς τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychophysiology.

Οι αυξημένες σωματικές αντιδράσεις κατά την διάρκεια της γυμναστικής, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή, προσφέρονται για ακόμη μεγαλύτερη σωματική απόκριση σε σεξουαλικά ερεθίσματα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 45 υγιείς άνδρες φοιτητές πανεπιστημίου που δεν ήταν ούτε λιποβαρείς ούτε παχύσαρκοι, δεν είχαν ψυχιατρικές ή υποκείμενες ασθένειες και δεν ήταν υπερβολικοί καπνιστές ή χρήστες ναρκωτικών.

Στην αρχή του πειράματος, οι άνδρες συνδέθηκαν με εξοπλισμό που θα μετρούσε τους βασικούς καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση και άλλες φυσιολογικές αντιδράσεις.

Οι άνδρες στη μελέτη έπρεπε να εκτελέσουν μια δοκιμή δύναμης λαβής κρατώντας μια συσκευή δοκιμής όσο το δυνατόν πιο δυνατά, ακολουθούμενη από μια περίοδο ανάπαυσης 10 λεπτών για να καταγράψουν τα επίπεδα άγχους και διέγερσης σε μια κλίμακα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, την ομάδα ελέγχου, η οποία θα ασκούσε πολύ λίγη ενέργεια και την ομάδα «στρες» ή άσκησης. Οι τελευταίοι έπρεπε να πιάσουν τη συσκευή μέτρησης στο 45% της μέγιστης ισχύος λαβής, σύμφωνα με τη μελέτη, και να διατηρήσουν την ίδια πίεση για τρία λεπτά.

Η ομάδα ελέγχου, εν τω μεταξύ, έπιασε τη συσκευή δοκιμής με μόλις το 10% της μέγιστης δύναμης, που θεωρείται πολύ μικρή και ξεκουράστηκαν επτά λεπτά.

Στη συνέχεια, στους άνδρες παρουσιάστηκαν εικόνες που απεικονίζουν βία, αθλητικές δραστηριότητες, σεξ, καθημερινές κοινωνικές καταστάσεις και φυσικά τοπία. Μια συσκευή παρακολούθησης ματιών χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση του αντανακλαστικού ανοιγοκλεισίματος κάθε ατόμου.

Οι ειδικοί πίσω από τη μελέτη μέτρησαν επίσης την αγωγιμότητα του δέρματος ή τις ηλεκτρικές ιδιότητες του δέρματος. Όταν συναντάται με ορισμένα εξωτερικά ερεθίσματα, το δέρμα γίνεται προσωρινά καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού.

Η διέγερση συχνά προκαλεί εφίδρωση και ο ιδρώτας είναι πλούσιος σε ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το κάλιο, τα οποία, όταν αναμιγνύονται με νερό, μεταφέρουν ηλεκτρισμό.

Η ομάδα των ανδρών που άσκησαν περισσότερη ενέργεια είχαν πιο δραστικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και μεγαλύτερη αγωγιμότητα του δέρματος όταν τους εμφανίζονταν σεξουαλικές εικόνες σε σχέση με εκείνους που ξόδεψαν πολύ λίγη ενέργεια.

Οι συντάκτες της μελέτης έγραψαν: «Συνολικά, τα ευρήματά μας παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την ενίσχυση της σεξουαλικής διέγερσης από την οξεία έκθεση στο στρες στους άνδρες».

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και το υγρό δέρμα είναι σημάδια διέγερσης που διέπονται από την πτυχή του νευρικού συστήματος, το οποίο προχωράει σε ακούσιες σωματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης και της πέψης.