Δεκάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στις ακτές του Τέξας – Δείτε βίντεο

Δεκάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στις ακτές του Τέξας – Δείτε βίντεο

Πού αποδίδεται το φαινόμενο

Δεκάδες χιλιάδες ψάρια ξεβράστηκαν κατά μήκος της ακτής του Κόλπου του Τέξας από την Παρασκευή, με το φαινόμενο να αποδίδεται στο χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο νερό. Αξιωματούχοι του πάρκου της κομητείας Μπραζόρια δήλωσαν ότι η προσπάθεια καθαρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά χιλιάδες ακόμη ψάρια αναμένεται να ξεβραστούν στην ακτή.

Αξιωματούχοι του πάρκου της κομητείας Quintana Beach δημοσίευσαν το Σάββατο φωτογραφίες που έδειχναν δεκάδες νεκρά ψάρια.

Η αιτία ήταν μια «τέλεια καταιγίδα» κακών συνθηκών, δήλωσε ο Μπράιαν Φρέιζερ, διευθυντής του τμήματος πάρκων της κομητείας Μπραζόρια.

Το ζεστό νερό περιέχει πολύ λιγότερο οξυγόνο από το κρύο νερό, είπε, και η ήρεμη θάλασσα και ο συννεφιασμένος ουρανός στην περιοχή εμπόδισαν τους τρόπους με τους οποίους το οξυγόνο συνήθως διοχετεύεται στο νερό του ωκεανού. Τα κύματα προσθέτουν οξυγόνο στο νερό και οι συννεφιασμένοι ουρανοί μειώνουν την ικανότητα των μικροσκοπικών οργανισμών να παράγουν οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης, σύμφωνα με τους New York Times.

Όταν κοπάδια ψαριών παγιδεύονται σε ρηχά, ζεστά νερά, μπορεί να αρχίσουν να συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα καθώς στερούνται οξυγόνου, γεγονός που μειώνει περαιτέρω το οξυγόνο στο νερό.

 

Η Katie St. Clair, υπεύθυνη των εγκαταστάσεων για τη θαλάσσια ζωή στο Πανεπιστήμιο Texas A&M στο Galveston, δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων της ακτής του Κόλπου λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να έχει συμβάλει στον θάνατο των ψαριών.

Ο Φρέιζερ πρόσθεσε ότι τέτοιοι θάνατοι ψαριών «δεν είναι τόσο ασυνήθιστοι» στην περιοχή και αρχίζουν να συμβαίνουν όταν τα νερά θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Είναι λίγο ανησυχητικό να βλέπεις ένα κύμα νεκρών ψαριών να ξεβράζεται στην ακτή», δήλωσε και ανέφερε ότι οι τοπικές συνθήκες των υδάτων θα βελτιωθούν καθώς τα ωκεάνια κύματα προσθέτουν ξανά οξυγόνο στο νερό και καθώς τα ψάρια απομακρύνονται κολυμπώντας από περιοχές με χαμηλό οξυγόνο. «Η Μητέρα Φύση έχει τον τρόπο της να το εξισορροπεί», τόνισε.