Βόρεια Κορέα: Απέτυχε η προσπάθεια της να θέσει κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά

Βόρεια Κορέα: Απέτυχε η προσπάθεια της να θέσει κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά

Έπεσε στη θάλασσα λόγω βλάβης στον πύραυλο που τον μετέφερε

H Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα (31/5) ότι ο στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά «έπεσε στη θάλασσα», λόγω τεχνικής βλάβης που υπέστη ο κινητήρας του πυραύλου «δύο σταδίων» που τον μετέφερε, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο νέος πύραυλος μεταφοράς δορυφόρων Cheollima-1 κατέπεσε στη Δυτική Θάλασσα», ανέφερε το KCNA, χρησιμοποιώντας την κορεατική ονομασία της Κίτρινης Θάλασσας, εξηγώντας πως ο πύραυλος έχασε την ορμή του εξαιτίας βλάβης «στον κινητήρα δύο σταδίων» που φέρει.

Η σημερινή εκτόξευση ήταν η έκτη προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να θέσει δορυφόρο σε τροχιά και η πρώτη από το 2016. Ήταν κάτι που είχε προαναγγείλει ο ηγέτης της Κιμ Γιόνγκ Ουν πως θα επιχειρούσε. Μάλιστα, η Βόρεια Κορέα υποστήριξε πως ήθελε να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο προκειμένου να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειάς της ώστε «να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και των υποτελών τους» στην περιοχή.

Προκάλεσε συναγερμό σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Στο μεταξύ, η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου που θα έθετε σε τροχιά τον δορυφόρο, προκάλεσε συναγερμό στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μόλις συγκέντρωσε στοιχεία που έδειχναν πως ο βαλλιστικός πύραυλος δεν θα κατέπεφτε στην επικράτεια της χώρας προχώρησε στην άρση του συναγερμού και της προειδοποίησης προς τους κατοίκους στην Οκινάουα μέσω του συστήματος J-Alert πως υπήρχε ενδεχόμενο να χρειαστεί να σπεύσουν σε καταφύγια.

Από την πλευρά του, ο δήμος της Σεούλ, της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, ανέφερε πως η προειδοποίηση η οποία εστάλη στα κινητά κατοίκων πως υπήρχε ενδεχόμενο να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή τους τόπους όπου βρίσκονταν ήταν «λαθεμένη». Στη Σεούλ ήχησαν σειρήνες στις 06:32 (τοπική ώρα· 00:32 ώρα Ελλάδας).

Επιπλέον, δε, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του βρίσκονται στη διαδικασία ανάσυρσης συντριμμιών βορειοκορεατικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, που κατέπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα. «Περί τις 08:05, στρατιωτικοί μας εντόπισαν αντικείμενο που υποθέτουν ότι αποτελούσε μέρος του ‘οχήματος διαστημικής εκτόξευσης’ (…) της Βόρειας Κορέας σε ύδατα 200 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Ότσονγκ» και βρίσκονται στη διαδικασία «ανάκτησής του», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Καταδίκη από τις ΗΠΑ

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου με σκοπό να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος από τη Βόρεια Κορέα, που «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή.

Η κίνηση «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής», σημείωσε ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», συνέχισε.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις της και να επιλέξει τον διάλογο», ανέφερε ο κ. Χοτζ στην ανακοίνωση της προεδρίας, καλώντας «όλες» τις χώρες να «καταδικάσουν» την εκτόξευση.

Οι ΗΠΑ «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας και των συμμάχων τους, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας», καταλήγει το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.