Γιατί η σοκολάτα βοηθάει στην αποτροπή απώλειας μνήμης

Γιατί η σοκολάτα βοηθάει στην αποτροπή απώλειας μνήμης

Σύμφωνα με έρευνα η μαύρη σοκολάτα, το τσάι και τα μήλα μπορούν να κρατήσουν τον εγκέφαλο υγιή

Μια νέα μελέτη έφερε στο προσκήνιο τα οφέλη κατανάλωσης της σοκολάτας και έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της μνήμης.

Ισχυρές ενώσεις που κρύβονται στη σοκολάτα και ιδιαίτερα οι σκούρες ποικιλίες (μαύρη σοκολάτα), έχουν πλέον βρεθεί ότι ενισχύουν τη μνήμη. Οι φλαβανόλες, όπως ονομάζονται, είναι επίσης άφθονες στα μήλα, τα μούρα και το πράσινο τσάι.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Κολούμπια διαπίστωσαν ότι τα οφέλη της μνήμης προήλθαν από την κατανάλωση 500mg φλαβανολών κάθε μέρα, με τη μορφή συμπληρώματος.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες διατροφής και προληπτικής ιατρικής ισχυρίστηκαν ότι αυτή η ποσότητα είναι «εύκολα εφικτή» μέσω της διατροφής.

Ο καθηγητής Aedin Cassidy, του Πανεπιστημίου Queen's του Μπέλφαστ, δήλωσε στην Mailonline: «Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική μελέτη που δείχνει ότι η δόση φλαβανοειδών είναι το κλειδί για τη βελτίωση της μνήμης στον γηράσκοντα εγκέφαλο. Η ποσότητα που απαιτείται για αυτές τις βελτιώσεις στην υγεία του εγκεφάλου είναι εύκολα εφικτή. Για παράδειγμα, μια κούπα τσάι, έξι τετράγωνα μαύρης σοκολάτας, μερικές μερίδες μούρων και μήλων θα παρείχαν μαζί περίπου 500mg».

Ένα μήλο από μόνο του μπορεί να περιέχει περίπου 10mg φλαβανόλες.

Το πείραμα

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Proceedings of the National Academy of Sciences, περιελάμβανε περισσότερους από 3.500 ενήλικες, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο στα 70 έτη τους. Οι περισσότεροι ακολουθούσαν ήδη μια υγιεινή διατροφή γεμάτη με πολλές φλαβανόλες.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε ένα καθημερινό συμπλήρωμα φλαβανόλης 500mg είτε ένα εικονικό χάπι για τρία χρόνια.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές έκαναν διάφορα τεστ μνήμης και συμπλήρωσαν έρευνες σχετικά με τη διατροφή τους. Οι επιδόσεις μνήμης βελτιώθηκαν μόνο ελαφρώς για την ομάδα που έλαβε το χάπι φλαβανόλης.

Ωστόσο, μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν μεταξύ ενός υποσυνόλου ανθρώπων που είχαν κακή διατροφή και χαμηλή κατανάλωση φλαβανόλης στην αρχή της μελέτης.

Οι βαθμολογίες μνήμης τους βελτιώθηκαν κατά περίπου 10% περισσότερο από τους συνομηλίκους τους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές τόνισαν, ωστόσο, ότι οι φλαβανόλες δεν έχουν «καμία επίδραση σε άτομα που δεν έχουν ανεπάρκεια».

Ο καθηγητής Adam Brickman, νευροψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, υποστήριξε ότι τα ευρήματα «αυξάνουν την πιθανότητα χρήσης τροφών πλούσιων σε φλαβανόλες ή συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους ενήλικες».

Ο καθηγητής Gunter Kuhnle, ειδικός στη διατροφή και την επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading και συνερευνητής της μελέτης, περιέγραψε τα ευρήματα ως «συναρπαστικά».

Είπε ότι τα αποτελέσματα «υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια βέλτιστη ποσότητα φλαβανολών στη διατροφή», η οποία είναι περίπου 500mg ημερήσια πρόσληψη.

Υπάρχουν και διαφωνίες

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. Ο καθηγητής David Curtis, του University College London, δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε ότι «εκείνοι που έλαβαν συμπλήρωμα φλαβανόλης για χρόνια είχαν περίπου την ίδια λειτουργία μνήμης με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο και τυχόν διαφορές ήταν στα όρια της τύχης. Οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι μερικά αποτελέσματα είναι στατιστικά σημαντικά, αλλά κατά την άποψή μου αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αναλύσεις έχουν πραγματοποιηθεί λανθασμένα.

Αν μη τι άλλο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα συμπληρώματα φλαβανόλης δεν έχουν καμία σημαντική επίδραση στη λειτουργία της μνήμης. Η μελέτη αποτυγχάνει να παράσχει στοιχεία ότι η αύξηση της πρόσληψης φλαβανόλης είναι ευεργετική και δεν υπάρχει ανάγκη για κανέναν να σκεφτεί να αλλάξει τη διατροφή του υπό το φως των ευρημάτων της».