Θρίαμβος Ερντογάν στην Τουρκία – Ο «Σουλτάνος» άφησε πίσω του τον Κιλιτσντάρογλου

Θρίαμβος Ερντογάν στην Τουρκία – Ο «Σουλτάνος» άφησε πίσω του τον Κιλιτσντάρογλου

Μικρότερη η συμμετοχή στις εκλογές σε σχέση με τον α΄ γύρο

Κυρίαρχος της Τουρκίας αναδεικνύεται για άλλη μία φορά μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφήνοντας πίσω του τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν προηγείται του του Κιλιτσντάρογλου λαμβάνοντας το 56,4% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ενώ η διαφορά μεταξύ δύο υποψηφίων αναμένεται να μειωθεί καθώς όλο και περισσότερες μεγαλύτερες κάλπες ανοίγουν στις πόλεις.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να συνεχίζεται, καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας φαίνεται να έπαιξαν οι αναποφάσιστοι, εκείνοι οι οποίοι υποστήριξαν τον ηττημένο του πρώτου γύρου, τον εθνικιστή ακροδεξιό Σινάν Ογάν αλλά και όσοι απείχαν από τις κάλπες στις 14 Μαϊου.

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους είχε επικρατήσει με προβάδισμα πέντε μονάδων στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου, λαμβάνοντας το 49,5% των ψήφων.

Κουρασμένος Ερντογάν, χαμογελαστός ο Κιλιτσντάρογλου

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι της Κυριακής στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ένα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν» δήλωσε ο Ερντογάν.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν «για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση».

Στο 84,93% η συμμετοχή στο β’ γύρο των εκλογών

Η συμμετοχή των εκλογέων στον β΄ γύρο των εκλογών της Τουρκίας έφτασε το 84,93% έναντι 88,84% στον πρώτο γύρο.

Η εκλογική διαδικασία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK) Αχμέτ Γενέρ, «η εκλογική διαδικασία σήμερα κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά».

«Δεν έχει υπάρξει καμία αρνητική κατάσταση που να έχει αναφερθεί στο συμβούλιο μας και να έχει επηρεάσει τη διαδικασία ψηφοφορίας», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Γενέρ παράλληλα ευχαρίστησε «ψηφοφόρους, υποψήφιους προέδρους, εκπροσώπους, πολιτικά κόμματα… όλους τους αξιωματούχους που εργάζονται στις κάλπες και τα αρμόδια υπουργεία, δημόσιους φορείς και οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αξιωματικούς ασφαλείας… και εσάς, αξιότιμα ​​μέλη του Τύπου, που έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία μαζί μας από την αρχή.

«Εύχομαι τα καλύτερα για το τουρκικό έθνος και τη δημοκρατία μας» είπε κλείνοντας.