Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου «παλεύουν» στο «ριγκ» των εκλογών

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου «παλεύουν» στο «ριγκ» των εκλογών

Έφτασε η ώρα της κρίσης για τους δύο αντιπάλους

Στο τέλος της οδεύει η μετωπική σύγκρουση των Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου. Οι δύο υποψήφοι «παλεύουν» για την προεδρική καρέκλα ενώ οι κάλπες των εκλογών στην Τουρκία έκλεισαν στις 17:00.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα παρατείνει τα χρόνια που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Την τελευταία του ευκαιρία για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που προσπαθεί να τον ανατρέψει αλλά οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να μην τα καταφέρνει.

«Κλειδί» για το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελούν ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, οι αναποφάσιστοι αλλά επίσης και οι ψηφοφόροι του -ηττημένου στον 1ο γύρο- Σινάν Ογάν.

Τι λένε οι ψηφοφόροι

Μερικές από τις απόψεις Τούρκων πολιτών παρουσιάζονται παρακάτω, καθώς η Τουρκία ψηφίζει σήμερα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που είναι ουσιαστικό ενδεχόμενο να παρατείνουν τη θητεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια τρίτη δεκαετία ή να οδηγήσουν στην εξουσία τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα

«Να δούμε τι έγινε τα τελευταία 20 χρόνια. Να δούμε πόσο άλλαξε η χώρα. Κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό», δήλωσε η παντρεμένη 45χρονη Σονγκούλ Ασλάν, αφού ψήφισε τον Ερντογάν.

«Ψήφισα για τη χώρα μας, για να συνεχίσει να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερη από κάθε άποψη. Οι οικονομικές δυσκολίες υπάρχουν, αλλά είναι προβλήματα που έχουν λύση. Η Τουρκία μπορεί να τα ξεπεράσει όλα, όσο μένουμε δυνατοί» πρόσθεσε η ίδια.

Στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη

«Η Τουρκία έγινε μία αντιδημοκρατική χώρα. Θέλω να δω μία πιο δυνατή Τουρκία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να ζήσω σε μία χώρα που σέβεται τους νόμους, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -ECHR», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ψηφιακών αγορών, 35χρονος Σουκρού Ουκάρ.

«Την τελευταία φορά είχα περισσότερες ελπίδες, αλλά πιστεύω ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει. Αν νικήσει ο Ερντογάν, θα σκεφτώ να φύγω από την Τουρκία» συμπλήρωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

πΨήφισα για τον Ερντογάν καθώς είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης. Τον ψήφισα επειδή εκτιμώ τα πράγματα που έκανε για την Τουρκία. Άλλαξε το σύστημα υγείας προς το καλύτερο. Κατασκεύασε δρόμους», δήλωσε ο 58χρονος εργάτης έργων Ομέρ Κοσεκόλ.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας

«Στον πρώτο γύρο ψήφισα για την εκλογή του Κιλιτσντάρογλου στην προεδρία. Αλλά αυτή τη φορά, το κόμμα του Ερντογάν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν ο Κιλιτσντάρογλου εκλεγεί θα είναι δύσκολο για το κοινοβούλιο να λειτουργήσει», εκτιμά ο 29χρονος Μαχμούτ Τσιν.

«Αυτή τη φορά ψήφισα τον Ερντογάν για σταθερότητα, ώστε να μην υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα μεταξύ του κοινοβουλίου και του προέδρου» συμπληρώνει.