Το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία: «Μάχη» Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου για την προεδρική καρέκλα

Το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία: «Μάχη» Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου για την προεδρική καρέκλα

Τι δήλωσαν προσερχόμενοι στην κάλπη οι υποψήφιοι

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών σήμερα, Κυριακή (28/5) στην Τουρκία. Οι πολίτες της χώρας ψηφίζουν ώστε να δείξουν αυτόν που επιθυμούν να πάρει τα ηνία της χώρας στα χέρια του και να κάτσει στην προεδρική καρέκλα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια και θεωρείται φαβορί σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο τον σοσιαλδημοκράτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι κάλπες στη γειτονική μας χώρα άνοιξαν το πρωί της Κυριακής για περίπου 60 εκατ. ψηφοφόρους και θα κλείσουν στις 17:00, ενώ η διασπορά έχει ήδη ψηφίσει.

Όπως μετέδωσε το AFP μέχρι τις 12:00 είχαν ψηφίσει και οι δύο υποψήφιοι.

«Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί γρήγορα»

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, ότι «η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί γρήγορα».

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία τα έχει σχεδόν φτάσει. Καλώ τους συμπολίτες μου να έρθουν ακάθεκτοι να ψηφίσουν», σημείωσε.

Ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε, αφού ψήφισε στην Άγκυρα, τους συμπολίτες του «να ψηφίσουν για να απαλλαγούν από ένα αυταρχικό καθεστώς».

«Για να έρθει η αληθινή δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτήν τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση, καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν» δήλωσε.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να παραμείνουν κοντά στις κάλπες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων (στις 17:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) «διότι αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες» σημείωσε.

«Έχει διατυπωθεί κάθε είδους δυσφήμηση και συκοφαντία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην κοινή λογική των πολιτών. Η δημοκρατία σίγουρα θα έρθει σε αυτήν τη χώρα, η ελευθερία θα έρθει», διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μπροστά στο εκλογικό τμήμα και τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του.

Παραμένει πίσω στις δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου

Ο «Σουλτάνος» κατάφερε να ανατρέψει όλες τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις και να επικρατήσει στον πρώτο γύρο των εκλογών του επικεφαλής του ετερόκλητου συνασπισμού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (49,5% έναντι 44,7%) έτσι αποτελεί το «ακλόνητο φαβορί» για τη νίκη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που ωστόσο απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παραμένει αρκετές μονάδες πίσω από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που δεν ξεπέρασε το 45% των ψήφων στον πρώτο γύρο, θεωρείται το αουτσάιντερ: παρά την υποστήριξη που συνεχίζει να του προσφέρει το φιλοκουρδικό HDP, αψηφώντας την όψιμη συμμαχία του με μικροσκοπικό ακροδεξιό, εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα, φέρεται κατά τις δημοσκοπήσεις να παραμένει πέντε μονάδες πίσω από τον αρχηγό του κράτους ο οποίος είδε άλλωστε να ανανεώνεται η πλειοψηφία της κυβερνητικής συμμαχίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο την 14η Μαΐου.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου που το πρωί της Κυριακής βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μετέδωσε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

«Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ανακοίνωσε χθες ότι η καταμέτρηση αυτή τη φορά θα πάρει πάρα πολύ λίγο χρόνο κάνοντας λόγο για 1,5 ώρα. Είπε ακόμα ότι αναμένεται αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων του προέδρου Ερντογάν. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα ρεύμα υπέρ του προέδρου, φυσικά αναμένουμε να το δούμε στην πράξη», σημείωσε η Αριάνα Φερεντίνου και συμπλήρωσε ότι «η γενική ατμόσφαιρα είναι ότι η αντιπολίτευση δεν τα έχει καταφέρει και κυρίως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν μπόρεσε ουσιαστικά να δημιουργήσει αυτή την ενέργεια που θα έπρεπε για να μπορέσει να συσπειρώσει την ετερόκλητη συμμαχία από τα έξι κόμματα και παράλληλα να εμπνεύσει την κοινωνία».

«Φαίνεται λοιπόν ότι τα πράγματα οδεύουν προς τα εκεί, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ένας σημαντικός παράγοντας είναι η προσέλευση» υπογράμμισε η δημοσιογράφος.

Ο ανταποκριτής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Γιάννης Μανδαλίδης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο να συσπειρώσει όσο πολύ περισσότερο κόσμο, να φέρει περισσότερο κόσμο στις κάλπες, να αυξήσει την προσέλευση προκειμένου να μπορέσει να κλείσει τη διαφορά των 5 ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το προηγούμενο διάστημα είχε κάνει μια στροφή στην προεκλογική του εκστρατεία ο Κιλιτσντάρογλου ο οποίος στράφηκε προς το εθνικιστικό κοινό. Έκλεισε την συμφωνία με τον Ουμίτ Οζντάγ, έναν ακραίο δεξιό εθνικιστή ηγέτη ενός μικρού κόμματος, ο οποίος στον πρώτο γύρο πήρε το 2,2%. 13 χρόνια προσπαθεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να νικήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα είναι η τελευταία του ευκαιρία. Κατάφερε να συσπειρώσει αυτή την ετερόκλητη συμμαχία που είπε και η Αριάνα Φερεντίνου, αλλά αυτή η επιτυχία του ήταν και η αχίλλειος πτέρνα γιατί δεν έχει να παρουσιάσει μια συνεκτική, μια σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Αν τα καταφέρει καλώς για τον ίδιο, αλλά την επόμενη μέρα τον περιμένουν δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα. Αν δεν τα καταφέρει όμως, αμφισβητείται πλέον η ηγεσία του και το πολιτικό του μέλλον» σημείωσε ο Γιάννης Μανδαλίδης.