ΗΠΑ: Ένας 55χρονος αθωώθηκε μετά από 33 χρόνια στη φυλακή για απόπειρα ανθρωποκτονίας

ΗΠΑ: Ένας 55χρονος αθωώθηκε μετά από 33 χρόνια στη φυλακή για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Το 2017 άλλος κατάδικος είχε αποκαλύψει στον τότε αναπληρωτή εισαγγελέα του Λος Άντζελες, ότι ο Σαλντάνα ήταν αθώος, αλλά αυτός το απέκρυψε

Ένας Αμερικανός από την Καλιφόρνια, ο 55χρονος Ντάνιελ Σαλντάνα, αποφυλακίστηκε, αφού είχε περάσει 33 χρόνια στη φυλακή για απόπειρα δολοφονίας, μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά του.

«Νιώθω χαρούμενος», ήταν η λακωνική του δήλωση μετά την αποφυλάκισή του. Ο Ντάνιελ Σαλντάνα κρίθηκε ένοχος το 1990, με την κατηγορία ότι πυροβόλησε εναντίον αυτοκινήτου, που μετέφερε έξι εφήβους, που επέστρεφαν από έναν αγώνα γυμνασίου στο Ανατολικό Λος Άντζελες. Δύο μαθητές λυκείου τραυματίστηκαν, αλλά επέζησαν. Οι δράστες μπέρδεψαν τους εφήβους με μέλη συμμοριών, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο Ντάνιελ Σαλντάνα ήταν 22 ετών την εποχή του πυροβολισμού και εργαζόταν ως οικοδόμος και ήταν ένας από τους τρεις κατηγορούμενους για την επίθεση. Καταδικάστηκε για έξι κατηγορίες απόπειρας δολοφονίας και πυροβολισμούς κατά οχήματος γεμάτο με ανθρώπους και επρόκειτο να εκτίσει ποινή φυλάκισης 45 ετών. «Ήταν ένας αγώνας, να ξυπνάς κάθε μέρα γνωρίζοντας ότι είσαι αθώος». Είστε κλεισμένοι σε ένα κελί, ικετεύστε για βοήθεια. Είμαι απλά χαρούμενος που ήρθε αυτή η μέρα», δήλωσε ο Ντάνιελ Σαλντάνα, σύμφωνα με το Tanjug.

Το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας του Λος Άντζελες, Τζορτζ Γκασκόν, ξεκίνησε έρευνα, αφού έμαθε τον Φεβρουάριο ότι ένας άλλος ένοπλος είπε στην αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης αποφυλάκισης το 2017, ότι «ο Ντάνιελ Σαλντάνα δεν συμμετείχε με κανέναν τρόπο και δεν ήταν καν κοντά στο περιστατικό». Ωστόσο, ο πρώην αναπληρωτής εισαγγελέας, ο οποίος άκουσε τη μαρτυρία του άλλου κατηγορούμενου, δεν έκανε τίποτα, ούτε διαβίβασε τις πληροφορίες στον Σαλντάνα ή στον δικηγόρο του, πρόσθεσε ο Γκασκόν.

Εξαιτίας αυτού, ο Ντάνιελ Σαλντάνα πέρασε άλλα έξι χρόνια στη φυλακή, προτού ο εισαγγελέας ανοίξει εκ νέου την έρευνα και τον κηρύξει αθώο, επεσήμανε ο Γκασκόν. Ο εισαγγελέας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση, αλλά ζήτησε συγγνώμη από τον Σαλντάνα και την οικογένειά του. «Ξέρω ότι αυτό δεν θα φέρει πίσω τις δεκαετίες που περάσατε και υπομείνατε στη φυλακή. Αλλά ελπίζω ότι η συγγνώμη μας θα είναι μια μικρή παρηγοριά, καθώς ξεκινάτε μια νέα ζωή. Δεν είναι μόνο τραγωδία να στέλνεις έναν αθώο στη φυλακή, αλλά κάθε φορά που συμβαίνει αυτό το είδος αδικίας, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πραγματικοί ένοχοι περπατούν ελεύθερα έξω και διαπράττουν νέα εγκλήματα», είπε ο Γκασκόν.