New York Times: Η Ουκρανία ήταν πιθανόν πίσω από την επίθεση με drone εναντίον του Κρεμλίνου

New York Times: Η Ουκρανία ήταν πιθανόν πίσω από την επίθεση με drone εναντίον του Κρεμλίνου

Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε υποκλαπείσες ρωσικές και ουκρανικές επικοινωνίες

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα εναντίον του Κρεμλίνου, ήταν πιθανόν ενορχηστρωμένη από κάποια από τις ειδικές στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας ή από την υπηρεσία πληροφοριών της, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, αναφέρουν οι New York Times.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η επίθεση αυτή φαίνεται πως εντάσσεται σε μια σειρά κρυφών επιχειρήσεων που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε υποκλαπείσες ρωσικές και ουκρανικές επικοινωνίες, αναφέρουν οι New York Times.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέκλεψαν ουκρανικές συνομιλίες, στις οποίες αξιωματούχοι έλεγαν πως πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι υπεύθυνη για την επίθεση, και υπέκλεψαν επίσης ρωσικές επικοινωνίες, που έδειχναν πως δεν επρόκειτο για κάποια επιχείρηση παραπλάνησης εκ μέρους της Ρωσίας, προσθέτουν.

 

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εγκρίνει όλες τις κρυφές επιχειρήσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Δεν είναι σαφές σε ποια έκταση γνωρίζει εκ των προτέρων για τις επιχειρήσεις αυτές, φέρονται να δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι με την επίθεση προσπάθησε να σκοτώσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε αμέσως οποιαδήποτε ουκρανική ανάμιξη.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν πίσω από την επίθεση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μια άποψη που η Ουάσινγκτον απέρριψε ως γελοία, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.