Η Αυστρία κάλεσε τον Ούγγρο πρέσβη για εξηγήσεις μετά την αποφυλάκιση εκατοντάδων παράνομων διακινητών μεταναστών

Η Αυστρία κάλεσε τον Ούγγρο πρέσβη για εξηγήσεις μετά την αποφυλάκιση εκατοντάδων παράνομων διακινητών μεταναστών

Το επιχείρημα της Ουγγαρίας είναι ότι η φυλάκιση αυτών των αλλοδαπών έχει μεγάλο κόστος

Η απόφαση της Βουδαπέστης να αποφυλακίσει και να απελάσει εκατοντάδες παράνομους διακινητές μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι κρατούνται σε ουγγρικές φυλακές, έχει προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις με τη γειτονική στην Ουγγαρία χώρα, την Αυστρία, και ο Ούγγρος πρέσβης στη Βιέννη κλήθηκε σήμερα στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις.

Η ουγγρική κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αποφάσισε στα τέλη Απριλίου να αποφυλακίσει 700 κρατούμενους, οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από γειτονικές χώρες. Οι ουγγρικές αρχές επικαλούνται υπερπληθυσμό στις φυλακές από κρατουμένους, καταδικασμένους για τέτοια εγκλήματα. Το σχετικό διάταγμα εκδόθηκε και πλέον οι κρατούμενοι αυτοί έχουν διορία «να εγκαταλείψουν την ουγγρική επικράτεια εντός 72 ωρών».

«Περιμένουμε εξηγήσεις από την Ουγγαρία (...) και για τον λόγο αυτό καλέσαμε τον πρέσβη σήμερα το μεσημέρι σε έκτακτη συνάντηση», ανέφερε το αυστριακό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ως γειτονική χώρα, αυτή η απόφαση της Ουγγαρίας έχει άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλειά μας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, όπου διατυπώνεται η έντονη ανησυχία της αυστριακής διπλωματίας για την απόφαση αυτή της Βουδαπέστης.

«Αναζητούμε την πλήρη διευκρίνιση, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα εντελώς λάθος μήνυμα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται για ένα συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ανήσυχες από δημοσιεύματα σχετικά με την αποφυλάκιση παράνομων διακινητών ανθρώπων, οι αυστριακές αρχές αυστηροποίησαν τους διασυνοριακούς ελέγχους το Σαββατοκύριακο. «Οι παράνομοι διακινητές ανθρώπων ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα, οι πράξεις τους θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», ανέφερε το αυστριακό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τις ουγγρικές αρχές, οι φυλακές βρίσκονται αντιμέτωπες με μια αύξηση του αριθμού των κρατουμένων που καταδικάζονται για εμπορία ανθρώπων - επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν το 13% του συνόλου, ή περίπου 2.600 άτομα από 73 χώρες.

Το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου έχει ως στόχο να περιορίσει «το κόστος για τους Ούγγρους φορολογούμενους».

Το επιχείρημα της Ουγγαρίας ότι η φυλάκιση αυτών των αλλοδαπών έχει μεγάλο κόστος είναι «διαμετρικά αντίθετο με τη φαινομενικά σαφή γραμμή της Ουγγαρίας» κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, δήλωσε ο Σάλενμπεργκ, αναφέρθιηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο για το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής αυτού του μέτρου, η ουγγρική κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως.

Επί κυβερνήσεων Όρμπαν, η Ουγγαρία υιοθέτησε σκληρή γραμμή για την παράνομη μετανάστευση. Έχει κατασκευάσει φράχτες στα σύνορά της και έχει περιορίσει την υποβολή αιτήσεων ασύλου σε πρεσβείες στο εξωτερικό, ενώ έχει αυστηροποιήσει τις ποινές για παράνομους διακινητές.

Η παράτυπη μετανάστευση μέσω της βαλκανικής οδού προς την Αυστρία διέρχεται κυρίως από την Ουγγαρία. Η αυστριακή αστυνομία έχει συνεργαστεί μέχρι στιγμής με Ούγγρους αξιωματούχους στην καταπολέμηση των παράνομων διακινητών. Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, αυτή η συνεργασία πλέον τίθεται τώρα σε δοκιμασία.