Οι πιο αμφίρροπες εκλογές στα 20 χρόνια εξουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία

Οι πιο αμφίρροπες εκλογές στα 20 χρόνια εξουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία

Στις κάλπες αύριο 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι - Φαβορί τον Κιλιτσντάρογλου δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις

Οι πιο κρίσιμες εκλογές για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεξάγονται αύριο, Κυριακή 14 Μαΐου, με 61 εκατομμύρια ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες και να αποφασίζουν αν θα δώσουν άλλη μία προεδρική θητεία, την τελευταία σύμφωνα με τον ίδιο, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή μετά από 20 χρόνια η Τουρκία θα αλλάξει σελίδα.

Ήδη 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει στο εξωτερικό και οι ψήφοι έχουν φθάσει στην Άγκυρα για να καταμετρηθούν αύριο το απόγευμα στις 17:00 ώρα Τουρκίας, αφού κλείσουν και οι κάλπες. Με ένταση και ακραία ρητορική, όσο δεν υπήρχε σε καμία από τις τελευταίες τρεις με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις στην Τουρκία, φτάσαμε στην παραμονή των εκλογών με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει σκληρή κόντρα και αντιπαράθεση με τον κυριότερο αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την κούρσα των προεδρικών εκλογών την τελευταία στιγμή, έχει κάνει άνω-κάτω όλα τα προγνωστικά. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η λογική λέει, ότι οι ψήφοι του Ινζτέ θα ευνοήσουν τον Κιλιτσντάρογλου. Όμως άλλα στοιχεία δείχνουν, ότι είχε μειωθεί το ποσοστό του κάτω από το 2%, καθώς ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος υποψήφιος που έχει παραμείνει στην κούρσα, φαίνεται να αυξάνει τα ποσοστά του μέχρι και 4%.

Έτσι, οι δημοσκόποι βρίσκονται σε θολά νερά. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που υπάρχει αβεβαιότητα και δυσκολία πρόβλεψης, ακόμη και για το αν τα πράγματα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν δηλώνουν και πιστεύουν, πως μπορούν στον πρώτο γύρο να ξεπεράσουν το 50% και να κερδίσουν έτσι την προεδρία χωρίς την ανάγκη δεύτερου γύρου.

Ο λαός είναι όμως αυτός που τελικά θα αποφασίσει ποιον θα στείλει στο προεδρικό μέγαρο. Όσο για τις φήμες, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν προτίθεται να παραδώσει την εξουσία, αν χάσει τις εκλογές, ο ίδιος σε διακαναλική συνέντευξη απάντησε ευθέως σε ερώτημα που του ετέθη για αυτές τις αιτιάσεις. «Δημοκρατικά ήρθαμε και δεν θα προσκολληθούμε στην εξουσία» είπε ξεκάθαρα και πρόσθεσε ότι «αυτά είναι σκέψεις αυτών που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους».

Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε σήμερα Σάββατο προεκλογικές συγκεντρώσεις σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, για τον οποίο ισχυρίστηκε, ότι έδωσε εντολή για να τον ρίξουν από την εξουσία και τόνισε, ότι «οι κάλπες αύριο θα δώσουν απάντηση στον Μπάιντεν».

Κατηγόρησε επίσης για μία ακόμη φορά τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι σε συνεργασία με τους γκιουλενιστές βρίσκεται πίσω από τη συνωμοσία κατά του Μουχαρέμ Ιντζέ, που αποσύρθηκε τις προεδρικές εκλογές υπό το βάρος ροζ σκανδάλου. Από τις τουρκικές αρχές ανακοινώθηκε η έκδοση 17 ενταλμάτων σύλληψης σε σχέση με τις απειλές που δέχθηκε ο Ιντζέ, ότι θα δημοσιευτεί βίντεο με ερωτικές σκηνές, στις οποίες εμπλεκεται ο ίδιος. Ο ένας εκ των κατηγορουμένων είναι ιδιοκτήτης εταιρείας δημοσκοπήσεων, της Avrasya, ενώ τέσσερις βρίσκονται στο εξωτερικό.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, από τις κατηγορίες που διατύπωσε κατά της Ρωσίας για εμπλοκή της με fake news στις τουρκικές εκλογές. Ευχαρίστησε τη Μόσχα, επειδή δήλωσε ότι δεν παρεμβαίνει και είπε, ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον ρωσικό λαό, αποκαλώντας μάλιστα στην ανάρτησή του στο Twitter τους Ρώσους, φίλους του.