Τουρκία – Εκλογές: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από τη κουζίνα του μιλά για τις αυξήσεις – «Θα σας δείξω τις τιμές»

Τουρκία – Εκλογές: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από τη κουζίνα του μιλά για τις αυξήσεις – «Θα σας δείξω τις τιμές»

«Εγώ ξέρω πως δεν θα θυσιάσετε τον ηγέτη σας για λίγα κρεμμύδια και πατάτες»

Ο τουρκικός λαός είναι αντιμέτωπος με τον πληθωρισμό που «καλπάζει». Οι τιμές ακόμα και βασικών προϊόντων στη Τουρκία έχουν πάει στα ύψη με αποτέλεσμα οι γείτονες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην Τουρκία, οι υποψήφιοι για την προεδρία έχουν βγάλει από την φαρέτρα τους, όλα τα όπλα, με τον βασικό αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου να ρίχνει τα βέλη του από την … κουζίνα του.

Ο κεμαλικός υποψήφιος για την τουρκική προεδρία επέστρεψε στην κουζίνα, παρουσίασε προϊόντα που αγόρασε και αναφέρεται στον υψηλό πληθωρισμό που ροκανίζει τα εισοδήματα των οικογενειών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

«Θα σας δείξω τις τιμές των προϊόντων πέρυσι αλλά και όπως τα αγόρασα σήμερα το πρωί. Αγόρασα ένα κιλό ρύζι. Πέρυσι ήταν 18 λίρες σήμερα 39 λίρες. Ένα κιλό ρύζι. Πόσο να φτάσει σε πόσες μερίδες για μια τετραμελή οικογένεια. Εσείς ξέρετε αλλά αυτή που είναι στο παλάτι δεν το γνωρίζουν. Ένα κιλό ξερά φασόλια, πέρυσι ήταν 17 λίρες και σήμερα δώσαμε 36 λίρες. Η ζάχαρη πέρυσι την αγοράζαμε 20 λίρες, σήμερα την αγοράσαμε ακριβώς 47!. Ένα λίτρο γάλα το αγοράζαμε πέρυσι 14 λίρες φέτος 27 λίρες. Δείτε 750 γραμμάρια γιαούρτι. Πέρυσι το αγοράζαμε 12 λίρες, φέτος εμείς πληρώσαμε 28 λίρες. Ένα κιλό τσάι! Πέρυσι αγοράζαμε με 41 λίρες, τώρα πληρώσαμε 76,5 λίρες» είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Αγαπημένες μου λαέ πρέπει να έρθουμε εμείς στην εξουσία έτσι ώστε η τιμή του γάλακτος να μην φτάσει τις 50 λίρες μέχρι το τέλος του έτους. Πρέπει να έρθουμε στην εξουσία, ώστε το τυρί να μην φτάσει τις 125 λίρες. Όπως κι ένα κιλό τσάι να μην φτάσει τις 110 λίρες. Να είστε πάντα καλά» τόνισε ο πρόεδρος του CHP.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός ήταν λίγο πάνω από το 50% το Μάρτιο.Όμως στην πραγματικότητα, ο πληθωρισμός είναι ακόμα υψηλότερος. «Εγώ ξέρω πως δεν θα θυσιάσετε τον ηγέτη σας για λίγα κρεμμύδια και πατάτες» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κερασούντα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποβαθμίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που υφίστανται οι Τούρκοι πολίτες.  «Έχει μειωθεί στο 43 τοις εκατό ο πληθωρισμός, και θα συνεχίσει να μειώνεται κάθε μήνα… Ακόμα θα ξεπεράσουμε την ακρίβεια στην αγορά του παζαριού. Αναπληρώνουμε την απώλεια της ευημερίας», είπε, αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η τουρκική στατιστική υπηρεσία.

«Οι τιμές της πατάτας και του κρεμμυδιού ποικίλλουν μεταξύ 15 και 25 λιρών…» τόνισε, καλώντας την Κερασούντα να τον στηρίξει.