Τουρκία: Ο εκνευρισμός του Καλίν με άρθρο του Economist για τις εκλογές – «Έχουν περάσει οι μέρες που δίνατε οδηγίες στη χώρα μου»

Τουρκία: Ο εκνευρισμός του Καλίν με άρθρο του Economist για τις εκλογές – «Έχουν περάσει οι μέρες που δίνατε οδηγίες στη χώρα μου»

Τι έγραψε το βρετανικό περιοδικό για τον Ερντογάν

Λίγες ημέρες απομένουν για τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, τις οποίες ο Economist χαρακτήρισε σε πρωτοσέλιδό του ως «τις πιο σημαντικές εκλογές του 2023». «Μετά από 20 χρόνια ολοένα και πιο αυταρχικής διακυβέρνησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινδυνεύει με έξωση από τους ψηφοφόρους», ανέφερε, μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, το οποίο προκαλεί εκνευρισμό στη γειτονική χώρα.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος απαντώντας στο βρετανικό περιοδικό Economist, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter με γλώσσα δηκτική:

«Είναι και πάλι ενθουσιασμένοι. Προσθέτουν ότι: “Η νέα κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις κατεστραμμένες σχέσεις με τη Δύση…” Γνωρίζω αυτή τη γλώσσα, το λόγο και το πλαίσιο στο οποίο λέγεται. Χαλαρώστε. Έχουν περάσει οι μέρες που δίνατε οδηγίες στη χώρα μου. Το έθνος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην κάλπη».

 

 

 

Το άρθρο που προκάλεσε εκνευρισμό

Ο Economist στο άρθρο του αναφέρεται στις εκλογές που πρόκειται να γίνουν στην Τουρκία και τονίζει πως αν ηττηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε θα σταλεί το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ότι οι ισχυροί μπορούν να χάσουν. Πιο αναλυτικά, το economist.com χαρακτήρισε την τουρκική εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου, ως τις πιο «σημαντικές εκλογές στον πλανήτη για το 2023».

«Μετά από 20 χρόνια ολοένα και πιο αυταρχικής διακυβέρνησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινδυνεύει με έξωση από τους ψηφοφόρους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, τονίζει πως «η ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είχε παγκόσμιες συνέπειες, γιατί θα έδειχνε στους δημοκράτες παντού ότι οι ισχυροί μπορούν να ηττηθούν».

 

«Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν υστερεί με μικρή διαφορά. Αν έχανε, θα ήταν μια εκπληκτική πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες συνέπειες. Ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και- με το πέρασμα του χρόνου- θα ευημερούσε», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, προσθέτει πως «μια νέα κυβέρνηση θα επανορθώσει τις κακοποιημένες σχέσεις με τη Δύση», αλλά σε κάθε περίπτωση, «μια ειρηνική εκδίωξη του Ερντογάν θα έδειχνε στους απανταχού δημοκράτες ότι οι ισχυροί μπορούν να ηττηθούν».